Κινητή τηλεφωνία: το 45% της κερδοφορίας τους επενδύουν οι εταιρείες

Έως και το 45% της κερδοφορίας τους κατευθύνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε επενδύσεις σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και υπηρεσίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Ο Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reporter.gr, δήλωσε συγκεκριμένα: «Αυτό είναι πρωτοφανές και δεν υπάρχει άλλος κλάδος που να κάνει κάτι παρόμοιο. Το 2016 οι επενδύσεις των παρόχων σε υποδομές ανήλθαν σε 340 εκατ. ευρώ, παραμένοντας ένας από τους μεγαλύτερους και σταθερότερους επενδυτές στην ελληνική οικονομία.». Οι πάροχοι επικοινωνίας αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες, καθώς στηρίζουν 42.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν με 9,5 δισ. (5,4%) στο ΑΕΠ, ενώ «αν κατορθώσουμε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση δεδομένων το 2020, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε περαιτέρω στο ΑΕΠ με επιπλέον 2,2% (4,49 δισ.) και στα δημόσια έσοδα με επιπλέον 2,06 δισ. ευρώ», εξήγησε ο κ. Στεφανόπουλος.

Ελλάδα: σε ψηφιακό χάσμα με την ΕΕ

Και ενώ οι τιμές προ φόρων μειώνονται (-45,5% στη φωνή και -38,6% στα δεδομένα το 2015 και επιπλέον 6% το 2016) σε μια προσπάθεια των παρόχων να ενισχύσουν τη διείσδυση της σύγχρονης ψηφιακής επικοινωνίας, η Ελλάδα παραμένει στην 26η θέση της κατάταξης στην ΕΕ-28 στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economic and Society Index – DESI) για το 2017.

Η Ελλάδα παρουσιάζει ευρεία διαθεσιμότητα σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, όμως, ο ρυθμός διείσδυσης στον πληθυσμό προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Μόλις το 66% των κατοίκων στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο έναντι 79% στην ΕΕ, ενώ και οι επιχειρήσεις εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμες να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες, όπως το cloud computing, με αποτέλεσμα η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και άρα και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους να συντελείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει αυξηθεί μόλις σε 10% (DESI 2017) από 6% (DESI 2016) ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πωλήσεις, κυρίως, εντός συνόρων, με την επέκταση στη διεθνή αγορά να παραμένει ζητούμενο.

2,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας από την ανάπτυξη δικτύων 5G στην ΕΕ

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως βασικό αναπτυξιακό στόχο για τα επόμενα χρόνια την πιλοτική ανάπτυξη δικτύων 5G τουλάχιστον σε μια μεγάλη πόλη κάθε κράτους μέλους έως το 2020 και την πλήρη ανάπτυξή τους σε όλη την ΕΕ έως το 2025.

Τα δίκτυα 5ης γενιάς αναμένεται να συμβάλλουν στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής οικονομίας, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κρατών μελών, δημιουργώντας, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, με τα οφέλη σε τουλάχιστον τέσσερις βασικούς τομείς της βιομηχανίας, ενέργεια, μεταφορές, αυτοκινητοβιομηχανία και υγεία, να υπολογίζονται σε 113,1 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ οι απαραίτητες επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμώνται σε 56,6 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη φετινή μελέτη για την Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας της Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ, υπολογίζεται ότι η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της χώρας θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ από 2,6% έως 4% (αύξησή κατά €4,9 δισ. – 7,6 δισ.), βελτιώνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, χωρίς την άμεση υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας που θα επιτρέψει τη μετάβαση προς ένα επιχειρηματικό μοντέλο πιο ανταγωνιστικό και βιώσιμο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί ουραγό στην ΕΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος