Κινήσεις για την επιστροφή των θεσμών, κλειδί το EWG – Κυβέρνηση: Ευφάνταστο το σενάριο των 180 (video)

Επαφές για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με επάνοδο των επικεφαλής θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα αρκετά πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος. Κομβικό σημείο θεωρείται το EuroWorking Group (EWG) της 9ης Φεβρουαρίου.


Δημήτρης Τζανακόπουλος: Ευφάνταστο το σενάριο για τις 180 ψήφους

Τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος, κυκλοφορεί ένα κατασκευασμένο σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσθέτει: “Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ευφάνταστο για έναν πολύ απλό λόγο: Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές”.

Στον απόηχο του ΔΝΤ

Όλα αυτά στο απόηχο των διαρροών για τις δύο εκθέσεις του ΔΝΤ που αφορούν την ελληνική οικονομία και θα συζητηθούν στο ΔΣ του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου.

Η πρώτη έκθεση συντάσσεται με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου περιλαμβάνει επίσης την ανάλυση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ενώ η δεύτερη έκθεση εμπεριέχει μια αποτίμηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Σύμφωνα με τις διαρροές, το ΔΝΤ θεωρεί το ελληνικό χρέος μη διαχειρίσιμο με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Ως γνωστόν, το Ταμείο ζητά γενναία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ε συνδιασμό λιγότερο φιλόδοξων μέτρων και περισσότερων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρα από την Ελλάδα σε περίπτωση που ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Οι διαρροές προκάλεσαν την αντίδραση εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που τόνισε ότι “Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για μια ανησυχητική αποτίμηση της κατάστασης του ελληνικού χρέους». Το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως».

Το θέμα της έκθεσης για το ελληνικό χρέος αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωζώνης την Τρίτη, αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε άλλα που άπτονται της δεύτερης αξιολόγησης.

Η σύνοδος κορυφής της 3ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε επίσης να συνεισφέρει στην εκκίνηση της διαπραγμάτευσης με τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στο περιθώριο.

Ομως, το πλέον κρίσιμο ραντεβού για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θεωρείται το EuroWorking Group (EWG) της 9ης Φεβρουαρίου.

Οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν για να προετοιμάσουν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αλλά αναμένεται να συζητήσουν επίσης την κατάσταση στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στη συνάντηση αναμένεται να είναι παρόντες οι επικεφαλής των αποστολών του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM για την Ελλάδα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Αθήνα θα πρέπει να προβεί σε μια ή παραπάνω κινήσεις καλής θέλησης για να υπάρξει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί εμφανίσθηκαν με κοινή θέση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ζητώντας από την ελληνική πλευρά την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 με ρήτρα κατάργησης αν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα επιτευχθούν.

Ομως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος απέρριψε την πρόταση, προτείνοντας την επέκταση του δημοσιονομικού “κόφτη” μετά το 2018 με περιγραφή αλλά όχι νομοθέτηση των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν, αν χρειασθεί.

Σε επιστολή που είχε αποστείλει στους δανειστές πριν το Eurogroup, η ελληνική πλευρά φέρεται να πρότεινε είτε την διατήρηση του δημοσιονομικού στόχου στο 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια μετά το 2018, είτε την επέκταση του “κόφτη” για 5 χρόνια με τον στόχο να μειώνεται στο 3% του ΑΕΠ.

Σχετικό άρθρο: Κανένας λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος, λέει ο ESM

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος