«Κέντρα Ικανοτήτων»: 17 αιτήσεις χρηματοδότησης καινοτόμων δράσεων

Σε 17 ανέρχονται οι αιτήσεις χρηματοδότησης από ισάριθμες υπό σύσταση νομικές οντότητες, μέτοχοι των οποίων είναι Οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων, επιχειρήσεις και λοιποί φορείς, με συνολικό προϋπολογισμό 30,89 εκατ. ευρώ, που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Κέντρα Ικανοτήτων».

Στόχος της δράσης, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΣΠΑ 2014-2020), είναι η ενίσχυση ολοκληρωμένων σχεδίων για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Ικανοτήτων, τα οποία διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία και έχουν ως βασικό σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, μέσω της παροχής εξειδικευμένων/καινοτόμων υπηρεσιών/προϊόντων και της μεταφοράς τεχνολογίας σε επιχειρήσεις, ιδίως μικρομεσαίες.

Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση γιατί όταν αναλάβαμε στο υπουργείο τον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας, όλοι θεωρούσαν ότι δράσεις όπως τα clusters καινοτομίας, τα competence centers αλλά και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, ήταν καταδικασμένα να προκηρυχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Σήμερα, έχουμε ήδη 25 εγκεκριμένους φορείς αρωγούς για να προχωρήσουν στη συγκρότηση συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας και παράλληλα για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανοίγει ο δρόμος για την σύσταση Κέντρων Ικανοτήτων. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό στη χώρα που καλύπτει πραγματικές ερευνητικές ανάγκες των παραγωγικών φορέων σε κρίσιμους τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.
Καλύπτεται συνεπώς ένα σημαντικό κενό, φέρνοντας πολύ πιο κοντά τους Φορείς Έντασης Γνώσης και Καινοτομίας (Ερευνητικά Κέντρα και ΑΕΙ) με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ο οποίος βλέπει μακριά».

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), Δρ Αθανάσιος Κυριαζής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Γενική Γραμματεία  Έρευνας και Τεχνολογίας και τα στελέχη της, όταν τους ζητήθηκε να σχεδιάσουν και να προκηρύξουν τη σχετική πρόσκληση, υπερέβαλαν εαυτόν. Συνεργάστηκαν στενά με τη Διαχειριστική Αρχή ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ, την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων και τη ΜΟΔ ΑΕ που έχει την τεχνική υποστήριξη και κατάφεραν να φέρουν μία πολύ δύσκολη αποστολή σε πέρας αφού οι συνεργαζόμενοι φορείς σε κάθε πρόταση, ερευνητικοί φορείς και επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αιτήσεις, συνθέτουν μεγάλα, σύνθετα και πολλά υποσχόμενα σχήματα Ε&Τ συνεργασίας.
Τους ευχαριστώ όλους για το άρτιο αποτέλεσμα. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα ξεκινήσει σύντομα και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα».

Οι προτάσεις ανά Περιφέρεια:

Παρατίθενται συγκεντρωτικά στοιχεία των προτάσεων που υποβλήθηκαν ανά Περιφέρεια:

  • Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 9 αιτήσεις με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 9.221.286,18 ευρώ.
  • Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 2 αιτήσεις με 1.282.539,48 ευρώ αιτούμενη δημόσια δαπάνη.
  • Αττική: 3 αιτήσεις με 3.810.412,50 ευρώ αιτούμενη δημόσια δαπάνη.
  • Στερεά Ελλάδα: 3 αιτήσεις με 4.087.150,00 ευρώ αιτούμενη δημόσια δαπάνη.
  • Νότιο Αιγαίο: καμία αίτηση.

Σύνολο: 17 προτάσεις με 18.401.388,16 ευρώ αιτούμενη δημόσια δαπάνη.

Θεματικός τομέας και αριθμός προτάσεων που υποβλήθηκαν:

  • Υλικά – Κατασκευές 3
  • Πολιτισμός, τουρισμός και δημιουργικές βιομηχανίες 2
  • Αγροδιατροφή 4
  • Υγεία και φάρμακα 3
  • Ενέργεια 1
  • Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) 4

Σύνολο: 17

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος