Καύσιμα: Συνεχές το ράλι ανόδου στις τιμές – Γιατί παραμένει ψηλά η τιμή της αμόλυβδης (video)

Στα 2,20 ευρώ το λίτρο κυμαίνεται η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σήμερα στη Μυτιλήνη, στα 2,47 ευρώ το λίτρο έφτασε χθες η τιμή της αμόλυβδης στην Λήμνο, μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Μυρσίνη Τζιλέλη.

Το ποσοστό κέρδους που βάζει ο πρατηριούχος πάνω στην τιμή που αγοράζει είναι χαμηλότερο από το πλαφόν που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Συλλόγου Πρατηριούχων Λέσβου και Λήμνου Νίκος Βελετάκης. Η κατανάλωση έχει μειωθεί τρομακτικά, συμπλήρωσε.

Στη Λήμνο, όπως και στα άλλα νησιά, όπως σε όλη την Ελλάδα, ο ΦΠΑ στα καύσιμα είναι 24%, εκτός από Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο που έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ.

Όμως τα νησιά προμηθεύονται καύσιμα με τα πλοία κάθε 10 με 12 ημέρες και η τιμή διαμορφώνεται την ημέρα που φτάνει το πλοίο, είπε.

Πάγιο αίτημα μας είναι να πεισθεί η κυβέρνηση να μειώσει το ΦΠΑ. Αν από το 24% πάει στο 19% θα πέσουν οι τιμές, είπε το πρωί στην ΕΡΤ η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα.

Άλλη λύση θα ήταν, ειδικά για την περίοδο της κρίσης που περνάμε τώρα, να μειωθεί κατά το ήμισυ ο Ειδικός Φόρος στα καύσιμα, είπε η κ. Ζάγκα.

  • Προτείνουμε την οριζόντια μείωση που έκανε η κυβέρνηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 15 λεπτά να την κάνει και στην τιμή της αμόλυβδης για να κινηθεί η αγορά, συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα γιατί όταν πέφτει η τιμή του βαρελιού στις διεθνείς αγορές δεν μειώνεται αντίστοιχα και η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια και οι δύο πρόεδροι, είπαν ότι πρέπει να ερωτηθούν τα διυλιστήρια, γιατί, οι πρατηριούχοι είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, αφού αγοράζουν το προϊόν από τα διυλιστήρια και από τις πετρελαϊκές εταιρίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος