Κατώτατος μισθός: Εργατολόγος εξηγεί τι αλλάζει με το «ξεπάγωμα» των τριετιών – Παραδείγματα

Οι τριετίες «πάγωσαν» στις 14 Δεκεμβρίου 2012 δηλαδή, η προϋπηρεσία που είχε κάποιος μέχρι εκείνη την ημέρα σταμάτησε να εξελίσσεται, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, είπε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Όταν λέμε τριετίες εννοούμε μια αύξηση κατά 10% ανά τριετία με ένα ανώτατο πλαφόν τρεις τριετίες για κάθε εργαζόμενο. Μιλάμε πάντα για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, διευκρίνισε.

  • Άρα, αν κάποιοι είχαν πάρει όλες τις τριετίες τους πριν από την Πράξη 6/2012, δεν θα δουν επιπλέον αύξηση στο μισθό τους από 1/1/24.

Υπάρχουν όμως και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό κι έχουν ένα υπόλοιπο για να συμπληρώσουν είτε την μία τριετία, είτε την δεύτερη, είτε την τρίτη. Αυτό το υπόλοιπο θα αρχίσει να τρέχει από 1η/1/2024, αναλόγως πόσο είναι για τον καθέναν.

Επίσης, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που καλύπτεται από έναν μικρό ωστόσο αριθμό κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για παράδειγμα του τουρισμού, του επισιτισμού, των ναυτιλιακών εταιρειών, των τραπεζών. Εκεί δεν είναι κατ’ ανάγκην πάντα τριετίες. Εκεί υπάρχουν επιδόματα προϋπηρεσίας διετίας, τριετίας. Για αυτό ο πρωθυπουργός είπε με σαφήνεια και τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Αυτοί υπάγονται στο ίδιο καθεστώς κι αυτό να ήταν παγωμένη η εξέλιξη τους.

Υπήρχε ένας προβληματισμός για το τί θα γίνει με το ενδιάμεσο διάστημα από το 2012 έως το 2024. Δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Το είπε ξεκάθαρα το υπουργείο, θα το λέει και η διάταξη.

Παραδείγματα

Μια πρόσληψη που έγινε μετά την 14η/2/2012. Αυτός ο άνθρωπος δεν πρόλαβε να έχει τριετίες, θα δει να «τρέχουν» οι τριετίες λοιπόν, το 10% ανά τριετία από την 1η/1/2024. Θα δει δηλαδή σε τρία χρόνια, από την 1η του 2024 να παίρνει την πρώτη αύξηση.

Βλέπουμε εδώ πώς θα διαμορφωθούν οι αποδοχές. Σήμερα είναι 780 ευρώ, με την πρώτη τριετία θα πάει στα  858 ευρώ, με την 2η τριετία στα 936 ευρώ και με την τρίτη τριετία θα φτάσει στα 1014 ευρώ το μήνα.

Ναι, αλλά με μια επιφύλαξη, γιατί ο πρωθυπουργός είπε ότι στο τέλος της τετραετίας θα πάμε με κατώτατο 950 ευρώ. Η τριετία υπολογίζεται όσο είναι ο κατώτατος κάθε φορά, άρα μπορεί να είναι και πολύ περισσότερο από την κάρτα. Εδώ το παράδειγμα, για παράδειγμα, είναι ενδεικτικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος