«Καλάθι του νοικοκυριού»: Συνεχίζονται οι μειώσεις τιμών την 7η εβδομάδα εφαρμογής του

Array

Ο στόχος του «καλαθιού του νοικοκυριού» που ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος στα σουπερμάρκετ όπου ο πληθωρισμός θα τρέχει με μικρότερη ταχύτητα επετεύχθη.

Αυτό δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης  προσθέτοντας ότι συγκρατήθηκαν οι τιμές στα προϊόντα του καλαθιού και παράλληλα λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

  • Την 7η εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού» οι μειώσεις τιμών συνεχίζονται. Από τα 850 προϊόντα οι τιμές αυξήθηκαν μόνο στα 48, σε 129 προϊόντα οι τιμές μειώθηκαν και στα υπόλοιπα 673 παρέμειναν σταθερές.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος για τις έξι εβδομάδες λειτουργίας του καλαθιού και ενώ ο πληθωρισμός είναι διψήφιος, οι τιμές στο καλάθι μειώνονται.

Ειδικότερα, το καλάθι με βάση τον πληθωρισμό θα έπρεπε να έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά από τα 124,62 ευρώ στα 125,77 ευρώ, ωστόσο μειώθηκε στα 109,8 ευρώ. Σε ετήσια βάση ο καταναλωτής γλιτώνει 796 ευρώ, δηλαδή 1,5 βασικό μισθό.

«Το καλάθι είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, έχει έντονη επίδραση στην αγορά. Υψηλότερη επίδραση έχουν οι ηλεκτρονικές αγορές. Ωστόσο υπάρχει επίδραση και στα φυσικά καταστήματα με τον ανταγωνισμό να είναι έντονος.
Μετά την 5η και 6η  εβδομάδα οι αποκλίσεις στις τιμές μειώθηκαν. Αυτό είναι προϊόν του ελεύθερου ανταγωνισμού, της ανταγωνιστικής προσπάθειας μεταξύ των αλυσίδων, που ανέδειξε το καλάθι σε ένα δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο».

Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους καταναλωτές για την αξιοποίηση του καλαθιού σημειώνοντας ότι: «Αν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας δεν στήριζαν με τις αγορές τους την προσπάθεια δεν θα είχαν επιτευχθεί αυτά τα αποτελέσματα.
Πρόκειται για μία συλλογική επιτυχία, σουπερμάρκετ, πολιτείας και κυρίως των καταναλωτών».

Ειδική αναφορά έγινε στον μηχανισμό καταγραφής των τιμών που όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης δεν υπάρχει άλλη χώρα της Ευρώπης που να έχει ένα τέτοιο εργαλείο ώστε να λαμβάνει τις τιμές επίσημα και να τις καταγράφει.
Έπρεπε σε πραγματικό χρόνο να αντλούνται οι πληροφορίες αυτόματα χωρίς την παρέμβαση κανενός. Καταφέραμε να φτιαχτεί ο μηχανισμός αυτός και να αντλούνται αυτόματα τα στοιχεία. Μπορούμε να παρακολουθούμε τις τιμές σε πραγματικό χρόνο.

  • Στο «καλάθι του ‘Αη Βασίλη» που ξεκινά σήμερα Τετάρτη και θα διαρκέσει έως τις 11 Ιανουαρίου έχουν δηλώσει συμμετοχή 16 αλυσίδες παιχνιδιών και όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης θα γίνουν 20 εντός της ημέρας.

Επίσης σήμερα κάνει πρεμιέρα και το εορταστικό καλάθι που θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου και είναι διευρυμένο, καθώς προστέθηκαν η γαλοπούλα και το μοσχάρι καθώς και τα γλυκίσματα βασιλόπιτα, τσουρέκι και σοκολάτα.

Ρεπορτάζ: Πηνελόπη Μητρούλια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος