Κ. Χατζηδάκης: Οι 6 άξονες της οικονομικής πολιτικής – Την Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Τους έξι άξονες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής (δημοσιονομική σταθερότητα, νέο παραγωγικό μοντέλο, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αύξηση της απασχόλησης, εύρωστο τραπεζικό σύστημα, αύξηση των επενδύσεων), περιέγραψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο (Third Thessaloniki Metropolitan Summit ) του Economist στη Θεσσαλονίκη.

  • Για τη δημοσιονομική σταθερότητα είπε ότι στην Ελλάδα υπήρξαν ακόμη και λάτρεις των ελλειμμάτων. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα είχε παρεξηγηθεί. Εμείς στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα έμαθε τα μαθήματά της από το παρελθόν και είναι μια χώρα την οποία μπορεί κανείς να εμπιστευθεί και να επενδύσει.
  • Ανακατεύθυνση του παραγωγικού μοντέλου: «Οι εξαγωγές πλησιάζουν το 50% του ΑΕΠ, ωστόσο το ρεκόρ δεν μας αρκεί», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Γι’ αυτό θα δώσουμε έμφαση στους τομείς στους οποίους είμαστε αποδεδειγμένα πιο ανταγωνιστικοί (φαρμακοβιομηχανία, αγροδιατροφικός τομέας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), θα εστιάσουμε σε σύνθετα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας, θα δώσουμε κίνητρα για τη μεγέθυνσή των επιχειρήσεων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και ώθηση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Οι startups πολλές φορές μας εξέπληξαν ευχάριστα», είπε. 
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: Την προηγούμενη 4ετία έγιναν σημαντικά βήματα. Υπάρχουν περιθώρια να προχωρήσουμε περισσότερο όχι εφαρμόζοντας δικές μας πατέντες αλλά αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία για να κάνουμε τις αναγκαίες διασταυρώσεις προκειμένου να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση όλων. «Με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο τελικός στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών», σημείωσε ο υπουργός.
  • Αύξηση του εργατικού δυναμικού και ενίσχυση των δεξιοτήτων του με περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2025 που αποτελεί προγραμματική δέσμευση, επιπλέον κίνητρα συμμετοχής των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας και αναβάθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης δεξιοτήτων με αξιοποίηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Εύρωστο τραπεζικό σύστημα: «Βιώσαμε μια δραματική εμπειρία με τις τράπεζες την προηγούμενη δεκαετία. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε με χρήματα των φορολογούμενων να ανακεφαλαιοποιήσει κατ’ επανάληψη το τραπεζικό σύστημα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, πρέπει να επιδιώκουμε σταθερά να έχουμε εύρωστο τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
    Οι πρωτοβουλίες εν προκειμένω περιλαμβάνουν: αντιμετώπιση των όποιων εκκρεμοτήτων με τη χρήση του επιτυχημένου προγράμματος Ηρακλής, μείωση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων (με πρωτοβουλίες όπως η χρήση των Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου που έχουν απόδοση κοντά στο 4 % και η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα), η απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες και η περαιτέρω αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με πρωτοβουλίες, όπως το νομοσχέδιο που θα προβλέπει μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερες υποχρεώσεις για τους servicers.
  • Ενίσχυση των επενδύσεων: Η Ελλάδα με τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η χώρα της ΕΕ με την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ο υπουργός. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, και η συστηματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ιδίως της ακίνητης και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων θα φέρουν στην Ελλάδα περισσότερα κεφάλαια.

«Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αλλά η κατεύθυνση δεν θα αλλάξει. Όχι για δογματικούς λόγους αλλά επειδή όπως λένε στον αθλητισμό, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.
Και αντίστοιχα οικονομική πολιτική που φέρνει αποτέλεσμα δεν την αλλάζεις για να ξαναπάς σε πειράματα που έχουμε πληρώσει πανάκριβα στο παρελθόν. Η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση αυτή την ώρα είναι η πραγματικότητα. Και αυτό αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Είναι πατριωτικό μας καθήκον να πετύχουμε. Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να δουλέψουμε σοβαρά και αποτελεσματικά για να δικαιώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως με το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα πιστοποιείται ότι παρά τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές και τα «απόνερα» της ενεργειακής κρίσης ο προϋπολογισμός εκτελείται και θα εκτελεστεί κανονικά.

«Στέλνουμε παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει στην πορεία που έχει χαράξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ότι παρά τα προβλήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εμείς προχωρούμε μπροστά χωρίς να σπαταλήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Η  δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι το θεμέλιο της δικής μας οικονομικής μας πολιτικής. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν την κοινωνική ευαισθησία αλλά την συνδυάζουμε με την οικονομική σταθερότητα και σοβαρότητα», τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος