Κ. Κυρανάκης: Θα ακολουθήσει η κατάργηση της έκδοσης και άλλων πιστοποιητικών

Καταργούνται το πιστοποιητικό γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, καθώς δεν θα απαιτεί πλέον ένας δημόσιος φορέας να προσκομίζει ο πολίτης αυτά τα πιστοποιητικά, αφού θα τα αντλεί κατευθείαν εφόσον ο ίδιος ο πολίτης το εγκρίνει.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Ο υφυπουργός έκανε λόγο για την μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα συζητηθεί σήμερα Τρίτη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Έρχεται αυτό το νομοσχέδιο και καταργεί πιστοποιητικά. Την υποχρέωση που έχουν οι πολίτες να εκδίδουν ένα πιστοποιητικό από το Δημόσιο για να το δώσουν σε μια άλλη δημόσια υπηρεσία». Όπως χαρακτηριστικά είπε, με το εν λόγω νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα ένας δημόσιος φορέας να αντλεί τα δεδομένα που περιέχονται σε ένα πιστοποιητικό μέσω διαλειτουργικότητας και κατόπιν συναίνεσης του πολίτη (ο οποίος θα ενημερώνεται και θα ερωτάται μέσω του wallet αν συναινεί) και άρα δεν θα χρειάζεται η έκδοση του πιστοποιητικού.

Ο κ. Κυρανάκης επισήμανε ότι θα ακολουθήσει κατάργηση έκδοσης και άλλων πιστοποιητικών, ενώ τόνισε ότι αυτό θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα όπως τηλεπικοινωνίες, ενεργειακοί πάροχοι, ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες αντί να λένε στον πολίτη να ανανεώσει το συμβόλαιό του και να υπογράφει, μέσω του wallet θα μπορεί να τον ενημερώνει σχετικά αν συμφωνεί να αντληθούν τα δεδομένα του ή όχι.

Ο κ. Κυρανάκης πρόσθεσε ότι ακόμη υπάρχει η δυνατότητα για όσους πολίτες το επιθυμούν να εξυπηρετούνται και δια ζώσης, καθώς «μιλάμε για μια μετάβαση. Δεν μπορεί να είναι βίαιη, δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική».

Όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, σημείωσε ότι «όσα δεδομένα διακινούνται ψηφιακά είναι απολύτως ελεγχόμενο και ανιχνεύσιμο του ποιος τα διαχειρίζεται και πού πηγαίνουν και ποιος μπορεί να τα διαρρεύσει. Για δεδομένα που διακινούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δεν υπάρχει τρόπος κάποιος να κάνει παράνομη, παράτυπη πράξη και να μην βρεθεί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος