ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Ετήσια έκθεση 2022 για την οικονομία και την απασχόληση – Επιπτώσεις πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία

Ο συνδυασμός των επιπτώσεων της Πανδημίας, της ακριβείας και του πολέμου στην Ουκρανία δημιουργεί νέες εστίες οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας επισημαίνει στην ετήσια έκθεση του για την οικονομία το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, την οποία παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και ο επιστημονικος Διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Αργειτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης:

Τον Απρίλιο του 2022 η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν 18% έναντι 14,7% το Μάρτιο.

Ο μέσος μισθός στο ιδιωτικό τομέα έχασε τον Απρίλιο το 9,9% της αγοραστικής δύναμης ενώ στη μερική απασχόληση οι απώλειες διαμορφώθηκε στο 28% έναντι 23% το Μάρτιο του 2022.

Αν η τελευταία αύξηση του κατωτατου είχε δοθεί το Απρίλιο η απώλεια θα ήταν 9%.

Μεσοσταθμικα η αύξηση στον κατώτατο από το Μάιο του 2020 μέχρι το Μάιο του 2022 ήταν της τάξης του 2,5%.

Αρνητικά κρίνει η Έκθεση την πορεία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς το 2021 υπεγραφησαν 34 συμβάσεις εργασίας καλύπτοντας μόνο το 27% του συνόλου των

μισθωτών.

Ανισότητες και στις αμοιβές μεταξύ εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Το Μάρτιο του 2021 σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης απασχολούνταν το 76 % του χρόνου εργασίας των πλήρως απασχολουμενων αλλά αμείβονταν μόλις με το 38% της αμοιβής των τελευταίων ενώ στις οι γυναίκες ελάμβαναν το 84 % της αμοιβής των ανδρών.

Στην αγορά εργασίας κρίνεται θετική η μείωση της ανεργίας. Ωστόσο η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ.

Στο επίπεδο του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2021 η Ελλάδα υπολείπονταν του 2019 κατά 1%. Συνυπολογιζοντας δε και το κόστος διαβίωσης , η χώρα μας είχε το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ε.Ε.

Προλογίζοντας την Έκθεση ο προεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έκανε λόγο “για δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων αλλά και στις συνθήκες της αγοράς εργασίας. Πλησιάζοντας προς εκλογές εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει το αφήγημα της για τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ καθώς δεν έχει κανένα δημοσιονομικο κόστος. Επίσης για μια ακόμη φορά κάλεσε την κυβέρνηση να παραχωρήσει στους κοινωνικούς εταίρους τη δυνατότητα ρύθμισης του κατώτατου μισθού ” και τάχθηκε υπέρ μιας Εθνικής Συμφωνίας για τα εργασιακά όπως έγινε στην Ισπανία μεταξύ κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κυριαζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος