Ηλεκτρικό ρεύμα: Στη Βουλή η ενίσχυση των καταναλωτών έως 600 ευρώ και η εισφορά των παρόχων – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης 24 Μαΐου στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας, η ρύθμιση με την οποία παρέχεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους καταναλωτές – κατ’ ελάχιστο 18 ευρώ και κατά μέγιστο 600 ευρώ- θα φτάσει στα 600 ευρώ.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με την τροπολογία, δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 Euro, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 – 31.5.2022.

Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία Φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος Φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει Φορολογική δήλωση εισοδήματος Φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση Φόρου εισοδήματος για το Φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει Φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.

Τα ποσά

Η ενίσχυση αντιστοιχεί στο 60% επί της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος, που έχουν εκδοθεί την περίοδο αναφοράς, υπολογιζόμενης ως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση, από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής κάθε λογαριασμού ρεύματος των ποσών έκπτωσης: α) που έχει χορηγηθεί από τον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και β) που έχει ήδη χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί, εντός της χρονικής περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου για ποσό άνω 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.

Αιτήσεις και τρόπος καταβολής

Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του-διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροψοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηψιακής Διακυβέρνησης, εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet, εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται την πίστωση του στον λογαριασμό που θα δηλώσει.

Το ποσό της oικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Ρύθμιση για την εφάπαξ εισφορά επι των κερδών των παραγωγών ενέργειας

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και η επιβολή εφάπαξ έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η εισφορά θα επιβληθεί επί των κερδών που παρήχθησαν κατά την περίοδο Από την 1η Οκτωβρίου του 2021 μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2022.

Στην έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους δεν γίνεται αναφορά στο ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί. 

Δείτε εδώ την τροπολογία

Η  συζήτηση του νομοσχεδίου – του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος» – στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022.

Πηγη ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος