Την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων αλλά και αλλαγές για μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πόρισμα των ανεξάρτητων διεθνών εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, που παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Θετικά αποτιμά το Υπουργείο Εργασίας το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, καθώς εκτιμά ότι ενισχύει τις ελληνικές θέσεις για επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή ομαλότητα.
Η «Πρόταση των σοφών», θα αποτελέσει βάση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, και θεωρείται πως ενισχύει το «οπλοστάσιο» των ελληνικών θέσεων.
«Είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία, είναι ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα των επιχειρημάτων και των όπλων που έχει επιτύχει η κυβέρνηση, μην ξεχνάτε ότι στο ίδιο μοτίβο κινούνται οι απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέας Νεφελούδης.
Η επιτροπή προτείνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που επιδιώκει και η Αθήνα στη διαπραγμάτευση.
Βάζει, ωστόσο, νέα δεδομένα σχετικά με το επίμαχο θέμα της διαμόρφωσης των μισθών.
Συγκεκριμένα, ο γενικός κατώτατος μισθός προτείνεται να καθορίζεται, όπως στο παρελθόν, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, αυτή τη φορά μαζί με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
Για τον καθορισμό του, ωστόσο, προτείνεται να συνεκτιμώνται και άλλοι παράγοντες σχετικοί με την πορεία της οικονομίας, όπως ο δείκτης της ανταγωνιστικότητας, της ανεργίας ή της απασχόλησης.
Για επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αντικειμενικό οικονομικό πρόβλημα, η επιτροπή προτείνει να έχουν τη δυνατότητα να παρεκκλίνουν από όσα προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις. Να μπορούν, δηλαδή, να ορίζουν χαμηλότερο μισθό για ορισμένο, όμως, χρονικό διάστημα.
Την πρόταση επιβεβαίωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γιάννης Κουκιάδης, σημειώνοντας ότι είναι μία πρακτική που ισχύει σε πολλές χώρες, άρα είναι ευέλικτη λύση και ισορροπεί θα έλεγα τα εκατέρωθεν συμφέροντα.
Για τους νέους κάτω των 25 ετών, για τους οποίους σήμερα προβλέπεται χαμηλότερος κατώτατος μισθός (510 ευρώ αντί 586), ενώ προτείνεται η αντικατάσταση της συγκεκριμένης διάκρισης από νέα ρύθμιση που θα προβλέπει χαμηλότερες αποδοχές μόνο για τα δύο πρώτα χρόνια που κάποιος εισέρχεται στην αγορά εργασίας, ανεξάρτητα από την ηλικία του.
Όχι σε περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, λέει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, με τον πρόεδρο Βασίλη Κορκίδη να υπογραμμίζει: «Οι διιστάμενες απόψεις για την καθιέρωση ενός μειωμένου κατώτατου μισθού, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, γιατί θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι από το 2012, ο κατώτατος μισθός έχει μειωθεί κατά 32%».
Σχολιάζοντας το πόρισμα το ΚΚΕ σημείωσε: «Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας έχουν συνειδητά επιλέξει να υλοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις οποίες μάλιστα πλασάρουν ως «εθνική θέση» των λεγόμενων «κοινωνικών εταίρων», δηλαδή του ΣΕΒ, των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά και του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού».
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ορόσημο αναμένεται να αποτελέσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ, στις αρχές Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Σχετικές ειδήσεις:
Αν. Νεφελούδης στην ΕΡΤ: «Όπλο» στα χέρια μας το πόρισμα σοφών (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος