Η ΕΚΤ σκέφτεται την 9μηνη παράταση του QE, μειώνοντας τις αγορές

Οι αξιωματούχοι χάραξης της πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) κινούνται προς μία παράταση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας κατά εννέα μήνες στην επόμενη συνεδρίασή τους, μειώνοντας, παράλληλα, το μέγεθος του, δήλωσαν στο Reuters πέντε άτομα με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ προβλέπεται να λήξουν στα τέλη του έτους και οι αξιωματούχοι αναμένεται να αποφασίσουν στις 26 Οκτωβρίου εάν θα τις παρατείνουν.

Η επόμενη κίνηση συνεχίζει να βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά υπάρχει μια συναίνεση ότι θα πρέπει να σηματοδοτήσει την ανάγκη να μειωθεί η νομισματική στήριξη λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και παράλληλα να αποτελεί δέσμευση σε μια παρατεταμένη περίοδο νομισματικής διευκόλυνσης, δήλωσαν οι πηγές.

Η μεγαλύτερη συζήτηση πιθανόν να είναι εάν οι αξιωματούχοι θα ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, δίνοντας στην ΕΚΤ την ευελιξία να το παρατείνει και πάλι, ή εάν θα στείλουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα για τον τερματισμό του, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο όγκος των μηνιαίων αγορών στο πλαίσιο του παρατεταμένου προγράμματος είναι επίσης προς συζήτηση, με τις απόψεις να κυμαίνονται από 25 δισεκ. ευρώ ως 40 δισεκ. ευρώ.

Ωστόσο, οι πηγές δήλωσαν ότι υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ότι οι αγορές χρειάζεται να μειωθούν σημαντικά από το σημερινό επίπεδο των 60 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχουν γίνει επίσημες προτάσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος