H “μάχη” του Eurogroup – Δύσκολη η συμφωνία (video)

Πέντε μέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η Αθήνα προσδοκά μια καταρχήν τεχνική συμφωνία, το φως της δημοσιότητας είδε πρόταση του ESM για το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, που μπορεί να οδηγήσει σωρευτικά σε ελάφρυνση του χρέους κατά 20% μέχρι το 2060. Εργασιακά και πρωτογενή πλεονάσματα εξακολουθούν να αποτελούν το σημείο τριβής, κυβέρνησης και δανειστών.

Έναν οδικό χάρτη που θα οδηγεί στην οριστική βιωσιμότητα του χρέους περιμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο του ESM που επικαλείται η WSJ έχει σχεδιαστεί μία δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων, τα οποία θα μειώσουν το βάρος του χρέους κατά περίπου 21,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν τη μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά από κυμαινόμενα, την επιμήκυνση των δανείων στα 32,5 χρόνια από τα 28,3 σήμερα και την άρση της ποινής στα επιτόκια το 2017.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ σημαντική και ότι υπάρχουν κάποια ανοικτά ζητήματα, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά, που δεν μπορούν να λυθούν στο τεχνικό επίπεδο και πιθανόν να χρειάζεται μια πολιτική απόφαση. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Στο Eurogroup θα συζητηθεί το χρέος και θ’ ανοίξει ο δρόμος για ποσοτική χαλάρωση.

Ταυτόχρονα όμως με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση και ότι θα υπάρξει συμφωνία για χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018.

Όσον αφορά το τελευταίο, σιβυλλική ήταν η απάντηση του Βερολίνου, σύμφωνα με την DW, καθώς η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ παρέπεμψε στις υπάρχουσες σταθερές συμφωνίες, λέγοντας πάντως ότι αυτά είναι θέματα που αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ που επικαλείται κοινοτικά έγγραφα η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα μπορούσε να δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ μετά το 2018.

«Η μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018 θα επιτρέψει τη διάθεση σημαντικών πόρων σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, σε ενίσχυση εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων, σε στήριξη του κοινωνικού κράτους.», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Έντονη είναι η κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, και ζήτησε «να κλείσει η β’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό με την καλύτερη δυνατή κατάληξη για την χώρα».

«Όλη η κυβέρνηση, δίνει την μια εικόνα διάλυσης, όπως τον Ιούνιο του 2015. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ ενεργούσα ανεύθυνα, νοιάζεται μόνο για την επιστροφή της, στην εξουσία. Δυο εγωισμοί, του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη θα κάνουν μεγάλη ζημιά στη χώρα, θα πληρώσει πανάκριβα ο λαός τα λάθη τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

«Η κυβέρνηση παριστάνει ότι διαπραγματεύεται», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπογράψει «ό,τι ακριβώς της πουν».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι το Σαββατοκύριακο και για το λόγο αυτό η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου πραγματοποιεί κρίσιμες επαφές στις Βρυξέλλες με ευρωβουλευτές και αξιωματούχους της Κομισιόν, ζητώντας να μην περάσουν οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ και να παραμείνει η Ελλάδα εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα ζητήματα της εργασιακής νομοθεσίας.

«Η πρώτη νομοθετική πράξη της νέας υπουργού Εργασίας είναι η παραπέρα απελευθέρωση των δουλεμπορικών «Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας». Το κλείσιμο της αξιολόγησης σημαίνει επέκταση της εργασιακής ζούγκλας» σημειώνει το ΚΚΕ.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, Ρεπορτάζ Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος