Γιάννης Στουρνάρας: Αναγκαιότητα η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

«Αναγκαιότητα» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την άνοδο του πληθωρισμού και τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Μιλώντας σήμερα στο Διεθνές Σεμινάριο Μακροοικονομίας του National Bureau of Economic Research που φιλοξενεί η ΤτΕ, εκτίμησε ότι η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής προς την κανονικότητα, μπορεί να γίνει σταδιακά.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

-Τόσο η αξιοπιστία της ΕΚΤ όσο και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) έχει εμπεδωθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Για το λόγο αυτό παρατηρούμε σήμερα ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια διατηρούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχαν διαμορφωθεί στα τέλη της δεκαετίας ’70, αρχές του ΄80, όταν η αξιοπιστία αυτή δεν είχε ακόμη κατακτηθεί.

-Με τις αποφάσεις της η ΕΚΤ εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσουμε τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και τους κινδύνους κατακερματισμού των αγορών.

-Η ΕΚΤ θα εφαρμόσει με ευελιξία την επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο (ΡΕΡΡ) του προγράμματος πανδημίας. Και τούτο προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, κάτι που είναι σημαντικό για την εκπλήρωση της εντολής που έχει λάβει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών.

-Η Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός νέου οργάνου προκειμένου να μετριάσει τα όποια φαινόμενα κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων. Τα φαινόμενα αυτά είναι πιθανόν να προκληθούν εξαιτίας και της υψηλής αβεβαιότητας λόγω των οικονομικών και χρηματοοικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ζώνη του ευρώ είναι μια πλήρης νομισματική ένωση, αλλά μια ελλιπής δημοσιονομική, τραπεζική ένωση και κεφαλαιαγορά, δηλαδή μια ελλιπής οικονομική ένωση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος