Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Απαραίτητο το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να περιμένει πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί ότι θα συμμετάσχει και για την γερμανική πλευρά η συμμετοχή του είναι απαραίτητη σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Νωρίτερα, το Reuters είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται για την συνέχιση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος χωρίς την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το δημοσίευμα επεσήμανε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των ξένων πιστωτών για την αξιολόγηση του προγράμματος έχουν διαρκέσει μήνες λόγω των διαφορών που υπάρχουν αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενέργειας καθώς επίσης τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει επανειλημμένος ότι θα συμμετάσχει μόνο εάν πρόκειται για το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και εφόσον περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους, ανέφερε.

Η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία του, αλλά το Βερολίνο είναι αντίθετο σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στην Κάτω Βουλή μία τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει, σύμφωνα με την Bild, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Σόιμπλε είχε προηγουμένως υποσχεθεί στην Bundestag ότι το πακέτο διάσωσης θα εγκρίνετο μόνο στην περίπτωση που το ΔΝΤ συμμετείχε σε αυτό, ελέγχοντας την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Η Bild, η οποία δεν κατονόμασε τις πηγές της, ανέφερε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως το κενό που θα αφήσει η αποχώρηση του ΔΝΤ απο το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να καλυφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Bundestag θα μπορούσε να κληθεί να ψηφίσει ένα νέο τροποποιημένο πρόγραμμα για την Ελλάδα πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος