ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Είδος πολυτελείας το ηλεκτρικό ρεύμα – Πού οφείλονται οι υπερβολικές αυξήσεις (video)

Για να πέσουν οι πολύ υψηλές τιμές στο ρεύμα η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια ώστε να μην εισάγει το σύνολο της κατανάλωσης που χρειάζεται, είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

Τον Σεπτέμβριο ελήφθη η απόφαση για την απεξάρτηση, όσο πιο γρήγορα γίνεται, από τις λιγνιτικές μονάδες που είναι σταθμοί χτισμένοι δίπλα στο κοίτασμα, άρα δεν χρειάζεται να γίνει κάποια μεταφορά πρώτης ύλης, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα υπάρχουν 3.000 καταγεγραμμένες καταγγελίες για υπερβολικές αυξήσεις στην κατανάλωση ρεύματος.

  • Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα άρχισαν να εμφανίζονται τον Νοέμβριο του 2020 όταν άρχισε να λειτουργεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
  • Από τη στιγμή που ένα κοινωνικό αγαθό γίνεται χρηματιστηριακό προϊόν μοιραίο είναι να υπάρχουν αυτές οι αυξήσεις, είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Από τότε, όχι μόνο δεν είδαμε μειώσεις στην τιμή του ρεύματος αλλά κάθε μήνα σημειώνεται και νέα αύξηση ώσπου φθάσαμε στον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε ξέσπασε η ενεργειακή κρίση και οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν περισσότερο.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος που σημειώθηκαν στην ελληνική αγορά είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, είπε.

Οι καταναλωτές ξαφνικά άρχισαν να γνωρίζουν τι είναι αυτή η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, ο μηχανισμός δηλαδή μέσω του οποίου, αυτοί που πουλάνε ρεύμα στους πολίτες και που το αγοράζουν πλέον από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, αν το αγοράσουν με αύξηση αυτή μετακυλίεται στους καταναλωτές. Την Ρήτρα Αναπροσαρμογής η ΔΕΗ την εφαρμόζει από τον Αύγουστο.

  • Είναι συμφωνία όλων των παρόχων να βάλουν αυτή την Ρήτρα Αναπροσαρμογής, για αυτό κι εμείς έχουμε μιλήσει για ένα ολιγοπώλιο, για ένα καρτέλ που έχει δημιουργηθεί, κατάγγειλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Εμείς ως ΓΕΝΟΠ προβλέπουμε ότι η τιμή του ρεύματος δεν πρόκειται να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, τόνισε.

Σήμερα η τιμή του ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας κυμαίνεται από 240 έως 445 ευρώ την κιλοβατώρα. Εφόσον το κόστος είναι το ίδιο και κοινό για όλους γιατί φτάνει στα 445 ευρώ, αναρωτήθηκε.

  • Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να μην μετακυλίεται η αισχροκέρδεια όλων αυτών στην τσέπη μας, τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος