Φυσικό αέριο: Σε ιστορικό υψηλό η τιμή στην Ευρώπη

Όρους παγκόσμιας οικονομικής ασφυξίας διαμορφώνει η άνευ προηγουμένου κούρσα που καταγράφουν οι διεθνείς τιμές της ενέργειας και δη του φυσικού αερίου. H ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται με τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος να υπερβαίνουν τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα ¾ της Ευρώπης. Στην Ελλάδα η τιμή χονδρικής έφτασε τα 416 ευρώ. Πρώτη σε ακρίβεια είναι η Γαλλία με 452 ευρώ, ενώ στη Γερμανία η μεγαβατώρα ξεπέρασε τα 416 ευρώ. Μέσα σε 1 μόνο ημέρα, το φυσικό αέριο ακρίβυνε κατά 24%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 182 ευρώ.

«Είναι σαν ένας καταναλωτής να πάει να αγοράσει γάλα και από 1,5 ευρώ, να το βρει να κοστίζει 10 ευρώ», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος χαρακτήρισε εφιαλτική την κατάσταση της αγοράς ενέργειας ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την στήριξη των οποίων έχει ζητήσει να δημιουργηθεί ένας μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός.

Η μέση τιμή της χονδρικής για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 250 ευρώ/ MhW, με συνέπεια λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής η κιλοβατώρα να ακριβύνει κατά 25 λεπτά. Mε την αύξηση της επιδότησης για τον Δεκέμβριο, η επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα κυμαίνεται στα 8,5 λεπτά.

Τιμές ρεύματος Δεκεμβρίου
Τιμή χονδρικής (1-21/12): 250€
Επιβάρυνση από ρήτρα: 0,25€ / Kwh
Επιδότηση: 0,165€ / Kwh
Διαφορά: 0,085€ / Kwh

Δηλαδή θα επιβαρυνθούν με 25,5 ευρώ επιπλέον το μήνα, αν δεν ξεπεράσουν σε κατανάλωση τις 300 κιλοβατώρες.

Για 400 κιλοβατώρες θα πληρώσουν 50 ευρώ επιπλέον, ενώ για 600 κιλοβατώρες η επιπλέον επιβάρυνση θα είναι 100 ευρώ.

Μετά τις καταγγελίες καταναλωτών και προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στις χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, η ΡΑΕ ενέκρινε νέα έντυπα λογαριασμών στα οποία να αποτυπώνεται καθαρά ο τρόπος τιμολόγησης. Είχε προηγηθεί αυτεπάγγελτη έρευνα από την επιτροπή ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής.

Προκειμένου να προχωρήσει η απεξάρτηση της χώρας από ορυκτά καύσιμα, η Κομισιόν ενέκρινε σχέδιο 1,4 δις ευρώ για την ανάπτυξη υβριδικών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε 47 μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος