Fortune Greece CEO Initiative 2022: Η σημερινή «εικόνα» της αγοράς εργασίας και οι νέες προκλήσεις

Array

Η υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας, αλλά και οι νέες προκλήσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative 2022.

Μιλώντας στο συνέδριο, η Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO της People for Business και Σύμβουλος Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Foresight), δήλωσε ότι, όταν ξέσπασε η πανδημία και επιβλήθηκαν τα lockdown, μόνο το 7% των επιχειρήσεων ήταν προετοιμασμένες για την εξ αποστάσεως εργασία από άποψη εξοπλισμού, εργαλείων και εργασιακής κουλτούρας.
«Από τότε μέχρι σήμερα, προέκυψαν νέες ισορροπίες, νέες συνθήκες, νέα δεδομένα» ανέφερε.

Αναφορικά με την ανεργία, η κ. Πιτσίκα σημείωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 11,8%, τη στιγμή που το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη είναι σημαντικά χαμηλότερο (6,6%).

Σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας ανά φύλο, η κ. Πιτσίκα τόνισε ότι το καταγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες είναι υψηλότερο (15%) σε σχέση με τους άνδρες, όπου η ανεργία έχει μειωθεί κάτω από 10%.

Παράλληλα, η κ. Πιτσίκα παρατήρησε ότι υψηλή είναι η ανεργία στην Ελλάδα, στους νέους ηλικίας από 24 ετών έως 29 ετών, όπου φτάνει σε ποσοστό 28,5%, ενώ στην Ευρωζώνη το ποσοστό ανέρχεται σε 14,6%.

Σύμφωνα με την κ. Πιτσίκα, η πρακτική άσκηση χτίζει εμπειρία για τους νέους και μπορεί να είναι παράγοντας καταπολέμησης της ανεργίας σε αυτές τις ηλικίες, ωστόσο όπως είπε, στη χώρα μας είναι σχετικά υποβαθμισμένη. Όσον αφορά στην ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων, η κ. Πιτσίκα υπογράμμισε ότι:

  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
  • Η ελληνική οικονομία παραδοσιακά πραγματοποιεί χαμηλό όγκο τεχνολογικών επενδύσεων.
  • Μόνο το 7,1% των ελληνικών επιχειρήσεων έχει υιοθετήσει υπηρεσίες Cloud (ευρωπαϊκός μέσος όρος 20,3%).
  • Μόνο 4 στις 10 επιχειρήσεις στη χώρα μας διαθέτει διαδικασίες λήψης διοικητικών αποφάσεων που βασίζονται σε data analytics.
  • Μόλις το 3% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αξιοποιεί λύσεις τεχνητής νοημοσύνης έναντι 45% στις άλλες προηγμένες χώρες.

Μεταξύ άλλων, η κ. Πιτσίκα δήλωσε ότι εξειδικευμένες δεξιότητες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών διαθέτει το 3,9% των εργαζομένων στην ΕΕ και το 1,8% των εργαζομένων στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, η κ. Πιτσίκα έδωσε έμφαση και στο θέμα της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι η ψυχική υγεία για τους εργαζόμενους είναι εξίσου σημαντική ή, σε αρκετές περιπτώσεις, πιο σημαντική και από τη σωματική.

Όπως ανέφερε, το 77% των εργαζομένων θα άφηνε μία δουλειά, εάν η εργασία του είχε αρνητική επίδραση στην ψυχική του υγεία, ενώ πολλοί εργαζόμενοι μετά την πανδημία, παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους, χωρίς καν να έχουν βρει το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα.

Σχετικά με τις επιπτώσεις από το άγχος στην εργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, η κ. Πιτσίκα τόνισε ότι χάνονται 12 δισεκατομμύρια εργάσιμες ημέρες κάθε χρόνο και χάνεται 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, λόγω χαμένης παραγωγικότητας, και υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι που επηρεάζουν την ψυχική υγεία είναι οι διακρίσεις και οι ανισότητες, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας και η εργασιακή ανασφάλεια.

Στη συνέχεια, η κ. Πιτσίκα σημείωσε ότι οι κυριότερες προκλήσεις στην αγορά εργασίας για το μέλλον, είναι η ευέλικτη εργασία, το υβριδικό μοντέλο εργασίας και η εικονική πραγματικότητα (Metaverse).

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Πιτσίκα δήλωσε ότι η μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε μετά την πανδημία, είναι ότι πλέον η αγορά εργασίας θα καθοδηγείται από τους ίδιους τους υποψήφιους, από τις δεξιότητες που διαθέτουν, από τις προτεραιότητές τους και από τον τρόπο ζωής τους.

Η Δρ. Μαρίλη Μέξη, διεθνής εμπειρογνώμονας/απασχόληση και κοινωνική πολιτική ILO, WEF: Έδρα Ψηφιακής Καινοτομίας/Global Excellence Network Geneva Graduate Institute, Επιστημονική Δ/ντρια Κέντρο για το Μέλλον της Εργασίας/Delphi Economic Forum, ανέφερε ότι, στην Ελλάδα, παρατηρείται υστέρηση ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες και πολύ μικρός αριθμός των επιχειρήσεων είναι ψηφιοποιημένες.

Αυτό που προβληματίζει, σύμφωνα με την κ. Μέξη, είναι τα πρόσφατα ευρήματα μελέτης που κατέγραψε ποιες ψηφιακές δεξιότητες είχαν μεγαλύτερη ζήτηση την περίοδο 2019-2021.
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, δεν υπήρχε ζήτηση για προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, αλλά η δεξιότητα η οποία παρουσίασε τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι η Java (γλώσσα προγραμματισμού).

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μέξη σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν ψηφιοποιηθεί επαρκώς, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα.

Σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις, η κ. Μέξη υπογράμμισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη εισβάλλει στη ζωή μας, αλλάζει επαγγέλματα και κλάδους. «Αυτό απαιτεί τις αντίστοιχες ψηφιακές δεξιότητες. Οι επιχειρήσεις όμως, στην Ελλάδα δεν βρίσκουν ψηφιακό ταλέντο» συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το εργασιακό τοπίο τα επόμενα χρόνια, η κ. Μέξη δήλωσε ότι «τα δεδομένα που έχουμε, δεν είναι ευχάριστα και οι προοπτικές σε διεθνές επίπεδο είναι δυσοίωνες».

Ο CEO & Co-Founder της Generation Y, Αναστάσιος Σπανίδης, τόνισε τη σημασία του reskilling και εξέφρασε την άποψη ότι οι εταιρείες που δεν ψηφιοποιούνται αρκετά και δεν κοιτούν προς το μέλλον για να αξιοποιήσουν το καινούργιο, θα έχουν πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος