Φοροτεχνικός για το προσυμπληρωμένο ΦΠΑ και τον β’ κύκλο του «Εξοικονομώ»

Από σήμερα όποιος μπει στη δήλωση ΦΠΑ, εφόσον είναι υπόχρεος, θα δει ότι υπάρχουν προσυμπληρωμένα ποσά κι ότι εμφανίζονται και κάποια μηνύματα, είπε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη.

Τα ποσά είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ βάσει των στοιχείων που έχουν διαβιβασθεί στην πλατφόρμα MyData αλλά και των λογιστικών χαρακτηρισμών που έχουν γίνει.

Για την ώρα δεν είναι κλειδωμένα αυτά τα ποσά, μπορούμε δηλαδή να τα διορθώσουμε, εάν πιστεύουμε ότι χρειάζεται.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα περιθώριο απόκλισης διόρθωσης στο 30%. Αυτό σταδιακά θα μειώνεται με σκοπό να γίνει μηδέν.

  • Άρα λοιπόν κάποια στιγμή ο ΦΠΑ θα κλειδώσει και ουσιαστικά τα έσοδα δεν θα μπορούν να είναι λιγότερα και τα έξοδα περισσότερα από όσα έχουμε διαβιβάσει στην πλατφόρμα μας.

Αν π.χ. αγοράζω ένα λάπτοπ για τις ανάγκες της δουλειάς μου, ο εκδότης του τιμολογίου έχει διαβιβάσει άμεσα τα στοιχεία του τιμολογίου στην ΑΑΔΕ, και εκείνη τα έχει πάρει από την πλατφόρμα MyData και τα έχει βάλει μέσα στη δήλωση του ΦΠΑ.

Κοντολογίς, όλα τα έσοδα και τα έξοδα θα πρέπει να έχουν διαβιβαστεί πρώτα στην πλατφόρμα μας, προκειμένου από εκεί να αντλούνται και να μπαίνουν στη δήλωση του ΦΠΑ.

Όμως από κάποια στιγμή, δεν θα μπορούμε να μπαίνουμε μέσα στη δήλωση του ΦΠΑ και να βάζουμε μόνοι μας πόσα είμαστε.

Εξοικονομώ β’ κύκλος

Όσον αφορά το πρόγραμμα Εξοικονομώ, από σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος, ο οποίος αφορά αποκλειστικά σε ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή σε νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο, δηλαδή πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία σε μονοκατοικία ή διαμέρισμα.

Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, αφορά την πρώτη εισοδηματική κατηγορία, δηλαδή ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Το ποσοστό της επιχορήγησης στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης, δηλαδή όταν το σπίτι κατοικείται από τον αιτούντα, φτάνει το 75%, ενώ στην περίπτωση που το ακίνητο παραχωρείται δωρεάν ή εκμισθώνεται, η επιχορήγηση φτάνει στο 65%.

Οι κατοικίες που επιδοτούνται από το πρόγραμμα πρέπει να υφίστανται νόμιμα, να χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία, δηλαδή αποκλείονται κατοικίες που έχουν χρήση ή χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικοί χώροι και θα πρέπει να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Πρώτης Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερη της Γ.

Επιλέξιμες δαπάνες είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση και αναβάθμιση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ψύξης, τα συστήματα παροχής ζεστού νερού με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως και οι δαπάνες του τεχνικού συμβούλου αλλά και δαπάνες που απαιτηθούν.

  • Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στο https://exoikonomo2023.gov.gr από σήμερα 7 Φεβρουαρίου έως και τις 29 Μαρτίου 2024.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος