Φόρος εισοδήματος: «Ψήνεται» έκπτωση 3% για όσους πληρώσουν εφάπαξ στο τέλος Αυγούστου

Array

Τη χορήγηση της έκπτωσης του 3% και για τους φορολογούμενους που θα καταβάλλουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος στο τέλος Αυγούστου, με τη λήξη της νέας παράτασης που δόθηκε για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, μελετά το υπουργείο Οικονομικών.

Επί του παρόντος η έκπτωση φόρου ισχύει μόνο για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου.

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν να υπάρξει σύντομα σχετική νομοθετική ρύθμιση για την παροχή της έκπτωσης και για όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο στο τέλος του επόμενου μήνα, καθώς απομένουν ακόμα προς υποβολή περίπου 1 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις, παρά το γεγονός ότι φέτος άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η ηλεκτρονική πύλη.

Η τάση που παρατηρείται για εφάπαξ πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων (ειδικά στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ) προκαλεί ικανοποίηση στο οικονομικό κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο το οποίο επιδιώκει την καθιέρωση κινήτρων στην κατεύθυνση ενίσχυσης αυτής της τάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πληρώθηκε ήδη ο μισός ΕΝΦΙΑ (άνω του 1 δισ. ευρώ σε σύνολο περίπου 2,2 δισ. ευρώ), εισπράχθηκαν 650 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος (από 2 δισ. ευρώ βεβαιωμένων έως τώρα οφειλών), ενώ εφάπαξ φαίνεται να πληρώνει η πλειονότητα των επιχειρήσεων και την επιστρεπτέα προκαταβολή λόγω της έκπτωσης του 15% (η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση 15% λήγει στις 29 Ιουλίου).

Ειδικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πληρωμές από 301.108 επιχειρήσεις (σε σύνολο 550.000 οφειλετών) με 96.841 ΑΦΜ να επιλέγουν πληρωμές εφάπαξ προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσθετο «κούρεμα» 15%. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εφάπαξ πληρωμές επιστρεπτέας προκαταβολής αφορούν οφειλές έως 500 ευρώ (75.013 ΑΦΜ) ενώ 23.857 ΑΦΜ εξόφλησαν εφάπαξ επιστρεπτέα προκαταβολή από 501 έως και 1.000 ευρώ.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στη λίστα των εφάπαξ πληρωμών επιστρεπτέας προκαταβολής δείχνουν 4.634 ΑΦΜ με άμεσες πληρωμές από 3.000 έως και 10.000 ευρώ και πέντε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες κατέβαλαν εφάπαξ ποσά της τάξεως των 250.000 ευρώ η κάθε μια. Με την πρακτική των εφάπαξ πληρωμών έχουν διαγραφεί έως τώρα 57,7 εκατ. ευρώ επιστρεπτέας προκαταβολής μετά την πρόσθετη έκπτωση 15%.

Όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 5.276.969 E1 σε σύνολο περίπου 6,3 εκατομμυρίων. Παραπάνω από 1 στα 2 εκκαθαριστικά (52,44%) είναι μηδενικά, 13,63% είναι πιστωτικά (επιστροφή φόρου 283 εκατ. ευρώ) και 33,93% είναι χρεωστικά (2,052 δισ. ευρώ ο πρόσθετος φόρος).

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος