Φορολογικό νομοσχέδιο: Σε 5 μέτωπα το «σαφάρι» της φοροδιαφυγής – Επανεξετάζονται τα πρόστιμα

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Σε πέντε μέτωπα θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα η «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής με κύριο χαρακτηριστικό τις μεγάλες αλλαγές στο σύνολο των φορολογικών διαδικασιών με αιχμή τους ελέγχους και τα πρόστιμα.

Αμέσως μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, θα οριστικοποιηθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με στόχο την περαιτέρω περιστολή της φοροδιαφυγής η οποία αποδεικνύεται «Λερναία Ύδρα», παρά την «συνδρομή» που προσφέρει η νέα τεχνολογία.

Ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο εντοπισμός και η καταγραφή του πραγματικού τζίρου επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικών πληρωμών, η επανεξέταση των προστίμων και οι διασταυρώσεις σε συνδυασμό με την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου, είναι τα πεδία τα οποία θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου.

  • Ένα από τα «κλειδιά» είναι η υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε όλες τις δραστηριότητες που σήμερα εξαιρούνται, και η υποχρεωτική διασύνδεση τους με τις ταμειακές μηχανές και το Taxis. 
  • Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικών πληρωμών, θα αποτελούν προαπαιτούμενο για την έκπτωση των δαπανών των αυτοαπασχολούμενων. 

Στο μέτωπο των προστίμων για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις, όπου κριθεί αναγκαίο, οι «καμπάνες» θα γίνουν πιο ηχηρές, έτσι ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά, ειδικά σε περιπτώσεις υποτροπής. Η προσέγγιση θα γίνει, πάντως, με μεγάλη προσοχή, καθώς δεν είναι μυστικό ότι τα μεγάλα πρόστιμα δεν συνεπάγονται αυτομάτως και συμμόρφωση ή εισπράξεις για το Δημόσιο.

  • Είναι ενδεικτικό ότι περίπου το 35% (κοντά στα 34 δισ. ευρώ) των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφορούν σε απλήρωτα πρόστιμα του ΚΒΣ, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται επισήμως ως ανεπίδεκτα είσπραξης 

Με τις διασταυρώσεις και την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου, προφανής στόχος είναι να εντοπιστούν κατ’ αρχάς οι αναντιστοιχίες εσόδων – εξόδων, δηλούμενων εισοδημάτων – δαπανών διαβίωσης – περιουσιακών στοιχείων.

  • Το πρώτο κύμα διασταυρώσεων σε χιλιάδες επαγγελματίες με δηλωθέν εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα.

Στο συρτάρι βρίσκονται, επίσης, σενάρια για παρεμβάσεις και στη φορολογία εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο να συμπληρωθεί το πλαίσιο των αλλαγών, που δρομολογούνται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας με στόχο να περιοριστούν οι απώλειες λόγω φοροδιαφυγής.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος