Φορολογικές: Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά “φρενάρουν” την υποβολή 900.000 δηλώσεων

Μεγάλος είναι ο όγκος των φορολογικών δηλώσεων που δεν έχει υποβληθεί ακόμα, κυρίως λόγω της νέας παράτασης (μέχρι τις 31 Αυγούστου) που έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Μέχρι σήμερα απομένουν προς υποβολή περίπου 900.000 φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες είναι κυρίως χρεωστικές, με τους υπόχρεους να προσπαθούν να εξαντλήσουν τα περιθώρια που έχουν για την πληρωμή του πρόσθετου φόρου.

Μάλιστα τα στοιχεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων αποκαλύπτουν ότι φέτος ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αυξήθηκε κατά 27% (έφθασε στα 1.266 ευρώ από 966 ευρώ πέρυσι) και έπεται συνέχεια δεδομένου ότι απομένουν προς υποβολή κυρίως χρεωστικές δηλώσεις.

Οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα στο Taxis ανέρχονται σε 5,5 εκατ. σε σύνολο 6,4 εκατ. που υποβλήθηκαν πέρυσι.

Πότε θα πληρωθεί ο φόρος

Οι υπόχρεοι πάντως, μπορεί να καθυστερούν την υποβολή της δήλωσης δεν θα αποφύγουν όμως την πληρωμή μαζί δύο δόσεων στο τέλος Αυγούστου (τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου). Επίσης, η έκπτωση του 3% χορηγείται εφόσον ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ έως την ημερομηνία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Από τη μέχρι τώρα εκκαθάριση προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
■ Από τις 5.507.148 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, οι 1.855.647 (32,24%) είναι χρεωστικές, δηλαδή προέκυψε οφειλή φόρου. Το συνολικό ποσόν που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 2,276 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1.226 ευρώ από 966 ευρώ το 2021 (αύξηση 27%) και 1.111 ευρώ το 2020 (αύξηση 10,3%).
■ Οι 747.319 δηλώσεις ή το 13,57% είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσόν ανέρχεται σε 403 ευρώ ή 301,3 εκατ. ευρώ συνολικά.
■ Τα υπόλοιπα 2.873.629 εκκαθαριστικά, που αποτελούν το 52,18% του συνόλου των δηλώσεων, είναι μηδενικά, δηλαδή δεν προκύπτει οφειλή ή επιστροφή φόρου.

Πάντως, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης έως τις 30 Αυγούστου χωρίς καμία χρηματική ποινή ή άλλες κυρώσεις, καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων ισχύει και για τις τροποποιητικές. Έτσι μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 η το έντυπο Ε3.

Ειδικότερα αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην Εφορία περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη, για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, έχει την ευκαιρία να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή όλους τους κωδικούς της δήλωσής του, αλλά θα τροποποιήσει ή θα συμπληρώσει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Πηγή: ΕΡΤ

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ