Φοροδιαφυγή “πέντε αστέρων” – Στο μικροσκόπιο της ΓΓΔΕ ο ξενοδοχειακός κλάδος

Φοροδιαφυγή πολλών «αστέρων» σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αποκάλυψαν οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που πραγματοποιήθηκαν στον τουριστικό-ξενοδοχειακό κλάδο.

Ελέγχθηκαν 901 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία από τις οποίες οι 525 εμφάνισαν αποκλίσεις. Μάλιστα, 53 από αυτές είτε δεν υπέβαλαν καθόλου περιοδική δήλωση ΦΠΑ είτε υπέβαλαν μηδενική.

Σε 64 περιπτώσεις οι αποκλίσεις τζίρου υπολογίστηκαν σε πάνω από 100.000 ευρώ μόνο για τον Ιούλιο και σε 384 περιπτώσεις έως 100.000 ευρώ. Μάλιστα σε μια περίπτωση ξενοδοχείου 5 αστέρων υπολογίστηκε απόκλιση τζίρου 4 εκατ. ευρώ.

Σειρά έχουν τώρα οι διαδικτυακές πλατφόρμες μίσθωσης κατοικιών (Airbnb κ.ά.) ενώ θα ληφθούν στοιχεία και από tour operators όσον αφορά κρατήσεις και κόστος τουριστικών πακέτων.

Παράλληλα, καταγράφηκαν οι πληρότητες των καταλυμάτων, όπως αποτυπώνονταν σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες αναζήτησης τουριστικών καταλυμάτων (Booking, Trivago) και μέσω τηλεφώνου.

Όπως τόνισε ο ΓΓΔΕ Γιώργος Πιτσιλής παρουσιάζοντας τα στοιχεία, “στόχος της ενέργειας αυτής είναι να δείξουμε στους υπόχρεους ότι τους παρακολουθούμε και περιμένουμε να μας δηλώσουν τα έσοδα που πρέπει να δηλώσουν”.

«Δηλώστε γιατί σας περιμένουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για τις μεγάλες επιχειρήσεις λήγει την προσεχή Δευτέρα ενώ για τους υπόλοιπους, συμπλήρωσε ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων.

Το σχέδιο που «έτρεξε» η ΓΓΔΕ προέβλεπε αρχικά τη λήψη από το υπουργείο Τουρισμού τα αρχεία όλων των καταλυμάτων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, το αρχείο αυτό διασταυρώθηκε με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της ήδη η ΓΓΔΕ και προέκυψε ένα δείγμα 2.123 καταλυμάτων εκ των οποίων 1.545 ξενοδοχεία και 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Από αυτά, τα 901 τηρούν διπλογραφικό σύστημα, επομένως οι πρώτες δηλώσεις ΦΠΑ για τον Ιούνιο θα έπρεπε να υποβληθούν τον Ιούλιο και 1.180 τηρούν απλογραφικά στοιχεία, οι οποίες έχουν υποχρέωση υποβολής τριμηνιαίας δήλωσης ΦΠΑ έως το τέλος Οκτώβρη, για το προηγούμενο τρίμηνο.

Η επικεφαλής της διεύθυνσης συμμόρφωσης κ. Μαυρίδου ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Airbnb ενώ δρομολογείται η λήψη καταλόγων από ξένους tour operators και από τον ΣΕΤΕ ώστε να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για τον κλάδο του τουρισμού.

Οι καλοκαιρινοί έλεγχοι κάλυψαν όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, από τη Χαλκιδική, την Καβάλα και τα Σύβοτα έως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κρήτη.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος