Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2017, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Με τις δηλώσεις αυτές Ρέγκλινκ, Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί, στέλνουν τριπλό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με αφορμή την εκταμίευση του συνόλου της πρώτης δόσης προς τη χώρα μας. Την ώρα που στην Αθήνα έχει ήδη αρχίσει η δύσκολη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση ο πρωθυπουργός στέλνει νέο μήνυμα κατά της λιτότητας.
Στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμούσαν από τη δόση του Ιουνίου προχωρά άμεσα ο ESM. Το Συμβούλιο των διευθυντών του Μηχανισμού έδωσε την έγκρισή του για το 1,7 δισ. ευρώ που βρισκόταν σε αναμονή, που σημαίνει ότι έκλεισε και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – ESM τονίζει ότι “αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του Προγράμματος, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να επιταχυνθεί ώστε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017”.
Το πράσινο φως είχε ανάψει νωρίτερα το Εuroworking Group, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, από 9,5 δισ. τον Ιούνιο. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις τόνισε ότι εάν υπάρξει πρόοδος στη δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει ομαλά στην ανάπτυξη.
Την ικανοποίησή του για την έγκριση της υποδόσης εκφράζει και ο κοινοτικός επίτροπος νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter γράφει: “Η εισροή χρημάτων στην πραγματική οικονομία μετουσιώνεται σε περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Όπως πάντα, η αποδοτική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι το «κλειδί»”.
Παρέμβαση υπέρ των ελληνικών θέσεων για το ζήτημα του χρέους έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κατά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.
Να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και να δοθεί μία αναπτυξιακή προοπτική στην Ελλάδα, ζητά με μήνυμά του στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας: “Είναι σημαντικό να αντικατασταθεί η λιτότητα με μία ατζέντα προσανατολισμένη στην ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας”.
Η διαπραγμάτευση
Οι ακραίες απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ για τα εργασιακά, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.
Με θέματα δικαιοσύνης και ενέργειας συνεχίστηκαν οι επαφές υπουργών της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Από πηγές του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος τονίζεται ότι έγινε ενημέρωση για την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και τη διαγωνιστική διαδικασίας για τον ΑΔΜΗΕ. Διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς την πρόοδο των ζητημάτων.
Στη συνάντηση των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χριστόφορο Βερναρδάκη συζητήθηκε το νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και ένα δεύτερο σχέδιο νόμου για την ενοποίηση των ανεξάρτητων Αρχών, που θα είναι έτοιμο το Δεκέμβριο.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος
Σχετική είδηση: Εύσημα από Ευρωπαίους αξιωματούχους για την ελληνική οικονομία (video)
Ενέργεια και Κτηματολόγιο στη συνάντηση Σκουρλέτη με δανειστές (video)
Να μην αφαιρεθούν κερδοφόρα κομμάτια του Δημοσίου για «ψίχουλα», ζήτησε ο Π. Σκουρλέτης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος