Έρευνα: Βελτιώνονται οι προοπτικές προσλήψεων στην Ελλάδα

Ένα σαφώς βελτιωμένο κλίμα προσλήψεων αναμένεται στην Ελλάδα για το 4ο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα προοπτικών προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup, στην οποία συμμετείχαν 524 Έλληνες εργοδότες.

Ειδικότερα, η Ελλάδα αναμένει ενεργούς ρυθμούς προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης 19 ποσοστιαίων μονάδων. Οι προοπτικές έχουν ενισχυθεί κατά 8 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2 μονάδες από πέρυσι.

  • Το 34% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των προσλήψεων, το 20% προβλέπει μείωση, ενώ το 37% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.
  • Οι υπηρεσίες επικοινωνίας είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι οι υπηρεσίες επικοινωνίας, καθώς οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για τους Έλληνες εργοδότες στον κλάδο είναι 50%. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 63% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 56% σε ετήσια βάση.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στις προσδοκίες στον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του κλάδου κατά 34 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος είναι ο πλέον ανταγωνιστικός, η πλειονότητα (89%) των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση του εξειδικευμένου ταλέντου, σύμφωνα με την έρευνα έλλειψης ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup.

Ακολουθεί ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και κτηματομεσιτικών, με προοπτικές απασχόλησης 30 μονάδων. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 16% από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά μειώθηκε κατά 40% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για τους Έλληνες εργοδότες στον κλάδο των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι 28%, με αύξηση κατά 9% σε ετήσια βάση.

17% για την Αττική

Η πιο ανταγωνιστική περιοχή στην Ελλάδα είναι η ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής (17%), καταγράφοντας άνοδο κατά 1 μονάδα από το προηγούμενο τρίμηνο και πτώση κατά 1 μονάδα από πέρυσι.

Η μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκε στη Βόρεια Ελλάδα, με αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων. Οι προθέσεις απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα αγγίζουν πλέον τις 12 μονάδες.

Αισιόδοξες οι μεγάλες επιχειρήσεις

Και τα έξι μεγέθη οργανισμών αναμένουν να αυξήσουν τα επίπεδα στελέχωσης το 4ο τρίμηνο του 2024.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις με 5.000+ εργαζόμενους είναι οι πλέον αισιόδοξες στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης 35%, αυξημένες κατά 6 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 24 μονάδες από πέρυσι. Αυτό το τρίμηνο σηματοδοτεί τον υψηλότερο δείκτη που έχει καταγραφεί στις ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση το 1ο τρίμηνο του 2022.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση των προσδοκιών από το προηγούμενο τρίμηνο αναφέρθηκε από μεγάλους οργανισμούς 250-999 εργαζομένων, εμφανίζοντας αύξηση 19 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι παγκόσμιες προοπτικές

Η έρευνα για το 4ο τρίμηνο του 2024 υπογραμμίζει τη σταδιακή βελτίωση των παγκόσμιων προοπτικών απασχόλησης (25%). Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 3 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο, αν και οι προοπτικές παραμένουν 5 μονάδες κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 4ο τρίμηνο του 2023.

Οι προοπτικές στη Βόρεια Αμερική ανέρχονται σε 32%, βελτιωμένες κατά 5 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι προθέσεις προσλήψεων παραμένουν οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (21%), με ενίσχυση κατά +2% από το 3ο τρίμηνο του 2024 και αποδυνάμωση κατά -3% σε ετήσια βάση. Οι προοπτικές ποικίλλουν σε ολόκληρη την περιοχή, με τους εργοδότες να είναι πιο πρόθυμοι να προσλάβουν στη Νότια Αφρική (32%), την Ελβετία (32%), την Ιρλανδία (30%) και την Ολλανδία (30%).
Οι ασθενέστερες προοπτικές εντοπίζονται στο Ισραήλ (8%) και τη Δημοκρατία της Τσεχίας (11%).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος