Στην άμεση ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συμφωνήσαν κυβέρνηση και δανειστές, την ώρα που το μπλόκο κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία, πλειστηριασμών που όμως δεν αφορά την πρώτη κατοικία κοστίζει ακριβά σε τράπεζες και δημόσιο.
Διαφάνεια στην αγορά των πλειστηριασμών
Στο Διαδίκτυο θα αναρτώνται όλα τα ακίνητα που έχει κατασχέσει το ελληνικό Δημόσιο και πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν κατασχέσει οι ελεγκτικές αρχές. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας για τα χαρακτηριστικά των ακινήτων.
Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και οι προσφορές από τους πλειοδότες .
Tην λύση αυτή προσυπογράφουν και οι τράπεζες, καθώς έχουν δεσμευτεί μέχρι το 2019 να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 40 δις ευρώ.
Πως θα στηθεί η πλατφόρμα
Ήδη από το 2013 υπάρχει το μοντέλο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-auction) του ΤΑΙΠΕΔ Στο τραπέζι και η ιδέα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να γίνονται μέσα από τον Τειρεσία.
Ενστάσεις δανειστών
Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς προβλέπει η όλη διαδικασία να ελέγχεται από το Δημόσιο, το οποίο θα προχωρήσει και στο στήσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Για να γίνει όμως αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην προκήρυξη Διεθνούς Πλειοδοτικού Διαγωνισμού.
Οι δανειστές αντιδρούν σε αυτό, καθώς το θεωρούν χρονοβόρο και επιμένουν ότι το όλο εγχείρημα πρέπει να το τρέχουν οι τράπεζες.
Πηγή: ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Άντζυ Μανουσέλη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος