Έρχεται η «Εργασιακή Χάρτα για τον Πολιτισμό» – Μέτρα στήριξης του κλάδου ύψους 448 εκατ. ευρώ

Στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των εργαζομένων στον Πολιτισμό αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Στην Επιτροπή συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές και την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, σχετικά με το έργο μετάφρασης και έκδοσης έργων του λόγου της κλασικής και σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής Κίνας και Ελλάδας.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα στήριξης του κλάδου ύψους 448 εκατ. ευρώ, με εργαλεία πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως για παράδειγμα το Μητρώο Καλλιτεχνών μέσω του οποίου έχουν διατεθεί περισσότερα από 106 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους και επαγγελματίες του πολιτισμού».

Τόνισε ότι «η μέριμνα για τον κλάδο συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για όσο θα πλήττεται από τις συνέπειες της πανδημίας», με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αποζημίωση ειδικού σκοπού Ιανουαρίου 2022 των μουσικών και συναφών ειδικοτήτων που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Καλλιτεχνών.

Προανήγγειλε την «Εργασιακή Χάρτα για τον Πολιτισμό» έργο που αφορά τη θεραπεία χρόνιων εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων των εργαζόμενων του κλάδου και υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης με τη συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών και θα τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς του πολιτισμού.

Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε πόρους ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για τον πολιτισμό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ειδικότερη μνεία για τον κλάδο του βιβλίου, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 6% σε ηλεκτρονικά βιβλία και audiobooks ενώ έκανε ειδική μνεία και στο πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων Greeklit που ξεκίνησε το 2021 και στοχεύει στην προώθηση των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό.

Είπε ακόμη ότι δρομολογούνται από το δράσεις για την ενίσχυση του κλάδου του βιβλίου ύψους 10 εκατ. ευρώ περίπου μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος