Επιταγή ακρίβειας: Μεγάλη αλλαγή εφέτος η αύξηση και το άνοιγμα της «βεντάλιας» των δικαιούχων

Array

Με στόχο να έχει καταβληθεί το ποσό στους δικαιούχους πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση προετοιμάζει την επανάληψη του μέτρου της «επιταγής ακρίβειας», την οποία θα εισπράξουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι πιθανότερες ημερομηνίες καταβολής των χρημάτων είναι μετά τις 15 Δεκεμβρίου και πριν τις 25 Δεκεμβρίου, ώστε οι 2,3 εκατ. δικαιούχοι να δουν στους λογαριασμούς τους τα 250 ευρώ πριν το τέλος του έτους.

Η βασικότερη αλλαγή εφέτος είναι η αύξηση κατά 50 ευρώ στο τελικό ποσό το οποίο από 200 ευρώ θα πάει στα 250, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει και η «βεντάλια» των δικαιούχων. Ειδικότερα, δικαιούχοι εφέτος είναι:

  • Συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200 που ήταν), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400 την προηγούμενη φορά) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ που ίσχυε).
  • Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,
  • Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο.
  • Οι δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ.
  • Οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%.
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες, οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Η καταβολή για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, τα άτομα με αναπηρία και τους μακροχρόνια ανέργους, θα γίνει αυτόματα χωρίς οι δικαιούχοι να πρέπει να υποβάλλουν κάποια αίτηση.

Αντίθετα, αίτηση για την επιταγή θα πρέπει να υποβάλουν οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος καθώς και δικαιούχοι επιδόματος παιδιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος