Επίσημο αίτημα για πρόωρη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ-Μητσοτάκης: Ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας

Επίσημο αίτημα προς τον ESM για πρόωρη αποπληρωμή ενός τμήματος του δανείου προς το ΔΝΤ, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το στίγμα της κυβέρνησης δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με tweet στον λογαριασμό του αναφέρεται στα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τη συγκεκριμένη κίνηση.

Σε ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών τονίζεται ότι με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, διασφαλίζονται ετήσια κέρδη ύψους 70 εκατ. ευρώ, καθώς προεξοφλούνται ακριβά δάνεια με επιτόκιο 4,91%, όταν τα δεκαετή ομόλογα έχουν επιτόκιο στο 1,6% και παράλληλα βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του χρέους.

Μόλις έγινε γνωστή η αποστολή του αιτήματος, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε δραστικά στο 1,54% καθώς στην αγορά εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου, καθώς δεν εκφράστηκε καμία αντίρρηση στο πρόσφατο Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, με υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων έκλεισε ο προϋπολογισμός στο 8μηνο.

Τον Αύγουστο τα καθαρά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 287 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η υπεραπόδοση στο σκέλος των εσόδων να φτάσει τα 2,4 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για έλλειμμα 272 εκατ. ευρώ.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 που αποτελεί δέσμευσή μας θα επιτευχθεί, είπε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Για κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος κατηγόρησε τη ΝΔ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., με δική της πρωτοβουλία, επιλέγει την κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος που δινόταν κάθε χρόνο από το 2016 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η στήριξη των αδύναμων και των μικρομεσαίων. Προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η ενίσχυση των λίγων και ισχυρών», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης.

Στις 7 Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος