Επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον – Στο επίκεντρο το χρέος (video)

Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα,πιθανότατα τη Τρίτη, και θετικές εξελίξεις για τα θέματα του χρέους και των πλεονασμάτων, μετά τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, που συνεχίζονται σήμερα, στον απόηχο της υπεραπόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη χώρα μας το 2016,στο 4,2% του ΑΕΠ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

Σήμερα, ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στις 20:40 με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Αντι Μπαϊκόλ, στις 21.30 με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί και στις 00:15 με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν, σημείωσε ότι είμαστε κοντά στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, ενώ παραδέχθηκε τις λανθασμένες προβλέψεις του Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ξεκαθάρισε ακόμη,ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα προϋποθέτει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για το χρέος.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως “είμαστε πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα“. Τόνισε ότι έχουμε “πλήρη συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις”, ενώ για το χρέος είπε πως “οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες”, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση.

Για την κυβέρνηση ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο αποτελεί το υψηλό ποσοστό του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει.

Το Υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην αντιπολίτευση και σε μερίδα του Τύπου, για τη λεγόμενη στάση πληρωμών, που εξηγεί το υψηλό πλεόνασμα του 2016,συνιστά στους διάφορους “ειδήμονες”, όπως λέει, να ενημερώνονται πρώτα για τους στοιχειώδεις λογιστικούς κανόνες πριν να σπεύσουν σε αναπαραγωγή τέτοιου είδους ανακριβειών.

Όπως αναφέρεται, σε ανακοίνωση του Υπουργείου, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, οι μεταβολές των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος, αφού εφαρμόζεται η δεδουλευμένη βάση.
Συνεπώς, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διογκώσει το πλεόνασμα μέσω “στάσης πληρωμών” και “απλήρωτων λογαριασμών“.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος