Εντός του Φεβρουαρίου αναμένονται οι εκθέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Οι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το χρέος αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα εντός του Φεβρουαρίου, πιθανόν εντός του πρώτου 15θημερου, αφού συζητηθούν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου με την ελληνική πλευρά να έχει προηγουμένως διατυπώσει τις απόψεις της σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συνέλθει στις 6 Δεκεμβρίου για να συζητήσει τις εκθέσεις για την Ελλάδα.

Αν και το περιεχόμενο των εκθέσεων δεν έχει γίνει γνωστό, η πρώτη έκθεση για την ελληνική οικονομία που έχει συνταχθεί στα πλαίσια του άρθρου 4 αναμένεται να αντανακλά τις θέσεις που έχει εκφράσει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Ποουλ Τόμσεν τους προηγούμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τόμσεν και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ είχαν αναφέρει σε ανάρτηση στο blog του ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά πάνω από τα μισά νοικοκυριά εξαιρούνται από την καταβολή φόρου εισοδήματος όταν ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8%.

Επίσης, οι ίδιοι χαρακτήριζαν εξαιρετικά γενναιόδωρο το συνταξιοδοτικό σύστημα, τονίζοντας ότι κοστίζει στο προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2% του ΑΕΠ.

Οι κ.κ. Τόμσεν και Ομπσφελντ υποστήριξαν ότι “η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα αυτή τη στιγμή“.

Ο κ. Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, εκπρόσωπος του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, έχουν υποστηρίξει την μείωση του αφορολόγητου, τον περαιτέρω περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης και ένα πιο ευέλικτο καθεστώς στην αγορά εργασίας.

Αναφορικά με την έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οικονομολόγοι εντός κι εκτός Ελλάδας συμφωνούν ότι οι τεχνοκράτες του Ταμείου πολύ δύσκολα θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το χρέος είναι βιώσιμο χωρίς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την δέσμευση των ευρωπαίων δανειστών για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Το mignatiou.gr επικαλείται πηγή που έχει γνώση της κατάστασης και το οποίο τονίζει ότι οι δυο εκθέσεις του ΔΝΤ “δεν είναι καλές” για την Ελλάδα. Ειδικότερα, το ΔΝΤ βγάζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος