Ενισχυμένη εποπτεία: Τελευταία αξιολόγηση σήμερα απο τους εκπροσώπους των θεσμών για την Ελλάδα

Ένα ακόμα κεφάλαιο της περιπέτειας στην οποία μπήκε η Ελλάδα το 2010 λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας, κλείνει ουσιαστικά σήμερα με τη συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης και θεσμών για την 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Με την έξοδο από τα μνημόνια το 2018 η χώρα μας εισήλθε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το οποίο λήγει εφέτος τον Αύγουστο.

Εάν η τελευταία αξιολόγηση δεν «σκαλώσει» σε κάποια από τα προαπαιτούμενα, ανοίγει ο δρόμος για μια ακόμα δόση ύψους 750 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Απομένει έτσι μια τελευταία δόση η οποία ωστόσο δεν συνδέεται με αξιολόγηση, καθώς δεν καταβλήθηκε εντός χρονοδιαγράμματος λόγω των εκλογών του 2019.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την έκβαση της αξιολόγησης.

Το πόρισμα των θεσμών αναμένεται τον Μάιο και η συζήτησή του θα απασχολήσει -εκτός απροόπτου- το EWG του Ιουνίου (8 και 9 του μηνός) ανοίγοντας το δρόμο για «σφράγισμα» της δόσης στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου και την εκταμίευση των χρημάτων τον Ιούλιο.

Στην πλειοψηφία των προαπαιτούμενων η κυβέρνηση εκτιμάται πως θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος.

«Δικαιολογημένες» καθυστερήσεις, λόγω πανδημίας και δυσλειτουργίας των δικαστηρίων, αναμένονται στην εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη ενώ στα συνήθη «αγκάθια» των τελευταίων αρκετών αξιολογήσεων, σχετικά με την εκκαθάριση του στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και ιδίως των εκκρεμών συντάξεων, ήδη η κυβέρνηση έχει λάβει ένα πρώτο «θετικό σήμα» με την 13η αξιολόγηση.

Στην έκθεση του Μαΐου θα επισημαίνεται από την Κομισιόν η ανάγκη να παραμείνει η χώρα προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση, πράγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

Στη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς αναμένεται να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από την ελληνική πλευρά και για τις επόμενες κινήσεις στο θέμα της ακρίβειας, σε μια προσπάθεια να δοθεί το πράσινο φως για παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για συγκεκριμένα βασικά είδη διατροφής (κόστος 140 εκατ. ευρώ) και την επέκταση -και ενδεχομένως αν απαιτηθεί και αύξηση- του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς.

Το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει και για την επί τα χείρω αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού και των δεικτών της οικονομίας με τον πήχη της ανάπτυξης να προσγειώνεται στο 2,5% για φέτος σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα λόγω της αρνητικής επίπτωσης στο ισοζύγιο από τα μέτρα στήριξης ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα ανεβαίνει πάνω από το 1,8% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,2% του ΑΕΠ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος