Ενεργειακή κρίση: Ανοικτό το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων στα νοικοκυριά

Πολιτική μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου από νοικοκυριά και επιχειρήσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Η επιδοματική πολιτική θα συνεχιστεί αλλά θα είναι στοχευμένη και προσανατολισμένη στο να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης

«Η εξοικονόμηση ανεξαρτήτως κρίσης είναι κάτι που πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ούτως ή άλλως. Πρέπει να μειώσουμε όσο μπορούμε 10-15% σε μηνιαία και σε ετήσια βάση», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, θέτει επί τάπητος την αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και την επιβολή πλαφόν στην κατανάλωση ρεύματος που θα επιδοτείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον προϋπολογισμό.

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται σε χαμηλότερη τιμή από αυτή του αερίου με τα σημερινά δεδομένα, καθώς μια θερμική κιλοβατώρα κοστίζει αυτή τη στιγμή 16-17 λεπτά έναντι τουλάχιστον 24-25 λεπτών στο φυσικό αέριο.

«Θα στραφούμε κυρίως στην δημιουργία κινήτρων για αλλαγή συμπεριφοράς με τρόπο που να μετριάζει το κόστος και στους καταναλωτές και για την οικονομία. Όταν το αέριο κοστίζει ας πούμε, 200, κάπως πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να μειώσουμε τη χρήση αερίου», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το ζήτημα είναι τι θα συμβεί με τις 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο και με τις επιχειρήσεις οι οποίες εξαρτούν την παραγωγή τους από την κατανάλωσή του.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος