Ελληνο-γαλλική συνεργασία για επενδύσεις – Συνάντηση υπ. Οικονομικών στο Παρίσι (video)

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο ελληνογαλικού φόρουμ με τίτλο «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται» που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Συμμετέχουν 5 Έλληνες υπουργοί και το παρακολουθούν Γάλλοι επιχειρηματίες, οικονομικοί παράγοντες, σύμβουλοι και υψηλόβαθμα στελέχη γαλλικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Κοινή δήλωση σχετικά με την ελληνογαλλική οικονομική εταιρική σχέση, υπέγραψαν σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Στη δήλωση προθέσεων σημειώνεται η διάθεση ενίσχυσης της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες ανάπτυξης και να προωθηθεί η ανάπτυξη των εκατέρωθεν επενδύσεων. Το φόρουμ έδωσε την ευκαιρία στα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, 85 ελληνικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν με ανώτατα στελέχη από 250 γαλλικές εταιρίες και ομίλους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά.


Στον χαιρετισμό του, ο Γάλλος υπουργός οικονομίας Bruno Le Maire, αναφέρθηκε στη διαχρονική και ουσιαστική φιλία και αλληλεγγύη ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα και προέτρεψε τους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν σε έργα στην χώρα μας.


O Bruno Le Maire αναφέρθηκε και στην άμεση ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας οικονομικής στρατηγικής για την ευρωζώνη.  Ο Υπουργός οικονομίας Χρήστος Σταικούρας ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που δείχνει η γαλλική κυβέρνηση στην Ελλάδα
ενώ οι δύο υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ως πρόσθεση εντατικοποίησης των επενδύσεων γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της αγρο-διατροφικής βιομηχανίας, του τουρισμού και των υποδομών, μέσα και από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην ένταξη της Ελλάδας στα μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα. Συμφωνήθηκε επίσης να υποστηριχθεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχοντας ως βάση τη συνεργασία της με την Bpifrance.

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καραόγλου αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου στην Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, συνάντηση με εκπροσώπους γαλλικών τραπεζών, στο πλαίσιο του Ελληνογαλλικού επενδυτικού συνεδρίου στο Παρίσι είχαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός, Γιάννης Τσακίρης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βασικό θέμα στη συνάντηση ήταν η επανεργοποίηση των γαλλικών τραπεζών στην ελληνική αγορά σε ό,τι αφορά στη συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων αλλά και τη συγχρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Credit Agricole, της HSBC, της Societe Generale και της Banque publique d’investissement.

Τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος παρουσίασε από την πλευρά του και ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι λέγοντας χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους Γάλλους επενδυτές ότι «Το περιβάλλον δημιουργεί ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα». Όπως τόνισε, η πολιτική της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, την ενεργειακή εξοικονόμηση, την απολιγνιτοποίηση και την διαχείριση απορριμμάτων δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας ενώπιον ενός μεικτού ελληνο-γαλλικού ακροατηρίου στο συνέδριο που διοργάνωσε το Eλληνο-Γαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σημείωσε επίσης ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι τα δυο τρίτα των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αποκρατικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ, της υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας, των ΕΛΠΕ και της ΛΑΡΚΟ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Ε. Τσιριγωτάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος