Έκτακτο ειδικό μέρισμα θέρμανσης για κατοίκους ορεινών περιοχών (video)

Έκτακτο μέρισμα συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ καταβάλλεται έως την Παρασκευή στους περσινούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης κάτοικους των νομών της χώρας που δοκιμάζονται περισσότερο από το ψύχος. Αφορά τους κάτοικους των ορεινών νομών Γρεβενών, Έβρου, Ιωαννίνων, Ευρυτανίας, Δράμας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλωρίνης.

Οι κάτοικοι των ορεινών δήμων νομών που κατατάσσονται στη Β ζώνη όπως οι νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λαρίσης κ.α. θα συμπεριληφθούν επίσης στην κατηγορία των δικαιούχων.

Το έκτακτο μέρισμα θα δοθεί με διαδικασίες-εξπρές στους δικαιούχους τους επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που είχαν υποβάλει τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση την περασμένη σεζόν.

Ειδικότερα, με με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπλ. υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου αλλάζει αναδρομικά το επίδομα θέρμανσης της περασμένης περιόδου 2016 – 2017 για στις ορεινές και βόρειες περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στην ζώνη Α, και από τα 25 λεπτά το λίτρο αυξάνεται κατά 50% στα 37,5 λεπτά.

Η διαφορά των 12,5 λεπτών ανά λίτρο θα πιστωθεί στους δηλωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, και οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια.

Έκτακτο ειδικό μέρισμα θέρμανσης για κατοίκους ορεινών περιοχών (video)Η καταβολή του έκτακτου μερίσματος στους περσινούς δικαιούχους της Α ζώνης θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017 και δεν θα επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Αναλυτικά η απόφαση (ΠΟΛ.1215/2017) η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναφέρει τα εξής:

  1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 της ΠΟΛ.1189/14.12.2016 (ΦΕΚ Β’ 4076/2016) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και της Υφυπουργού Οικονομικών, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Στην Α’ κλιματική ζώνη, για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης χορηγείται ποσό επιδόματος 0,375 ευρώ και στις Β’, Γ’ και Δ’ κλιματικές ζώνες, για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης χορηγείται ποσό επιδόματος 0,25 ευρώ».

  1. Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,25 ευρώ.
  2. Τυχόν χρηματικά ποσά που θα προκύψουν από νέα εκκαθάριση καταβάλλονται έως 29-12-2017.
  3. Οι διατάξεις της παρούσας ισχύουν από τη δημοσίευσή της.
[iframe_pdf src=”https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2017/12/FEK-thermansh.pdf” width=”100%” height=”500″][/iframe_pdf]

Σύντομα η έκδοση της απόφασης για το επίδομα θέρμανσης  2017-2018

Όσον αφορά στο επίδομα για το 2017-2018 αναμένεται να εκδοθεί σήμερα η σχετική Υπουργική Απόφαση με την οποία αναμένεται να υλοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για περικοπή της δαπάνης στο μισό, μέσω της περικοπής του επιδόματος στο 50% δηλαδή από 25 λεπτά το λίτρο, στα 12,5 λεπτά το λίτρο . Οι δικαιούχοι θα καθορίζονται με κριτήριο, εισοδηματικό, περιουσιακό και γεωγραφικό.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος