Έκτακτο επίδομα ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά πριν από το Πάσχα μελετάει η κυβέρνηση

Στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ως αντίδοτο στις ανατιμήσεις σε προϊόντα και ενέργεια, πριν από το Πάσχα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση με επίκεντρο τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους.

Το ζήτημα αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Σκαϊ.

  • Το ύψος της έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης και ο αριθμός του δικαιούχων θα καθοριστούν τον Μάρτιο.

Τότε ελπίζεται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, την κρίση στην Ουκρανία, τα δημοσιονομικά περιθώρια και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων, όταν δόθηκε έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

  • Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα δόθηκε «μέρισμα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς καθώς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα έρθει να καλύψει μέρος των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί τα ευάλωτα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες από το «τσουνάμι» της ακρίβειας.

Θα έχει προηγηθεί ο εντοπισμός των νοικοκυριών που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης καθώς και όσων πλήττονται σκληρά από το κύμα ανατιμήσεων.

Αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα κριτηρίων το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων κάθε πολίτη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα δεν θα πρέπει να επηρεάσει τον φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος