Εκρηκτικό μείγμα το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και η άνοδος κατά 6,2% του πληθωρισμού (video)

Σε νέο υψηλό ρεκόρ 26ετίας αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων τόσο στα καύσιμα όσο και σε αρκετά τρόφιμα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 6,2%.

Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά, κατά 6,2% ροκανίζεται το εισόδημα του πολίτη, είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας.

Ως βασικότερη αιτία για την άνοδο του πληθωρισμού εκτιμάται ότι είναι οι κατακόρυφες αυξήσεις στην ενέργεια, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται στο +155%, το ηλεκτρικό ρεύμα στο +57%, το πετρέλαιο θέρμανσης στο +36% και τα καύσιμα στο +22%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η βενζίνη ξεπέρασε το 1,90 ευρώ ανά λίτρο.

  • Στο 6,2% ανήλθε ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από 5,1% τον Δεκέμβριο 4,8% τον Νοέμβριο. Τον Σεπτέμβριο ήταν στο 2,2%, είπε ο κ. Χατζησαλάτας!

Πρόκειται ρεκόρ 26ετίας όσον αφορά στην μεταβολή του δείκτη. Υψηλότερος πληθωρισμός είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 1997 (6,8%) όταν ακόμη η χώρα είχε ως εθνικό νόμισμα τη δραχμή.

Πρόγευση της εκρηκτικής πορείας είχε δοθεί τις προηγούμενες ημέρες από την Eurostat η οποία είχε άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή για την Ελλάδα στο 5,5% τον Ιανουάριο από 4,4% τον Δεκέμβριο.

Το κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγορά.

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται σήμερα κοντά στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το φυσικό αέριο κινείται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το πετρέλαιο Brent πάνω από 95 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, τις τιμές στις αντλίες καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,865 ευρώ ανά λίτρο, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Στο +22% το κόστος στέγασης.
Σε ομαδοποιημένο επίπεδο, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το κόστος της στέγασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ενέργεια, αυξήθηκε κατά 22,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, ενώ το κόστος μεταφορών ακολούθησε στο +11,1%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος