Εκπρόσωπος ΕΦΚΑ: Πώς θα αντιμετωπιστούν τα  χρέη λόγω covid – Πάνω από 1,5 δισ.. οι συνολικές οφειλές (video)

Πάνω από 760.000 είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία. Οι περισσότεροι είτε έχουν ρυθμίσει, είτε έχουν πληρώσει κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ  Όμηρος Τσάπαλος.

Από αυτούς που ακόμα χρωστάνε, οι αιτήσεις για ένταξη στην ρύθμιση των 36 έως 72 δόσεων ξεπερνούν τις 20.000, αλλά ο αριθμός αυτός είναι μικρός, δεν μας ικανοποιεί, πρόσθεσε.

  • Οι συνολικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ υπερβαίνουν το 1,5 δισεκ.

Ο κ. Τσάπαλος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, κανένας κίνδυνος για τις συντάξεις των συνταξιούχων, ούτε για την ασφάλιση των εργαζομένων.

Ενοποιήθηκε η δυνατότητα να ενταχθούν στην ρύθμιση για τις 36 ή 72 δόσεις και τα χρέη προς την εφορία και για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, συμπλήρωσε.
Η ρύθμιση αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Ιούνιο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021.

  • Διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχει ενιαία πλατφόρμα ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ. Θα πρέπει ο οφειλέτης να ακολουθήσει ξεχωριστή ρύθμιση για τον ΕΦΚΑ, ξεχωριστή ρύθμιση για την ΑΑΔΕ.

Ελάχιστη καταβολή για την ρύθμιση των 72 δόσεων είναι τα 50 ευρώ. Μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, και εργοδότες. Η ρύθμιση στις 36 δόσεις είναι άτοκη, από τις 37 έως τις 72 το ετήσιο επιτόκιο είναι 2,5%.

Για όσους νοσήσουν με covid διευκρίνισε ότι για τον ΕΦΚΑ θεωρείται δικαιολογημένη η αποχή από την εργασία τους και δικαιούνται του επιδόματος ασθενείας για τις ημέρες αυτές με την προσκόμιση ενός θετικού rapid test και γνωμάτευση ιατρού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος