Εισφορές επικουρικής ασφάλισης: Το ράλι πληθωρισμού δρομολογεί αυξήσεις

Αυξήσεις στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης δρομολογεί το ράλι του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο, το ύψος συγκεκριμένων ασφαλιστικών κατηγοριών αυξάνεται ανάλογα με τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, που καταβάλλουν προκαθορισμένο ποσό μηνιαίων εισφορών έχοντας επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, κινδυνεύουν να δουν αυξήσεις φωτιά στο κόστος ασφάλισής τους λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Κι αυτό, γιατί η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει για το -23 και -24 προσαύξηση ανά έτος, με βάση τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό του προηγούμενου χρόνου. Από το -25 και μετά η αύξηση θα ακολουθεί τον δείκτη μεταβολής των μισθών.

Όπως επισήμανε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος “Αφορά όχι μόνο εισφορές επικουρικής αλλά και κύριας σύνταξης και εφάπαξ”

Με μέσο πληθωρισμό φέτος 5,5%, οι μηνιαίες εισφορές ελεύθερου επαγγελματία, για κύρια σύνταξη θα αυξηθούν το 2023 στα 259 ευρώ από 236 στην τρίτη κατηγορία.

Αυξήσεις προβλέπονται από το – 23 και στις εισφορές για επικουρική ασφάλιση.

Θα έχει προηγηθεί ωστόσο τον Ιούνιο η μείωση 0,5% για τους μισθωτούς ενώ οι μη μισθωτοί θα κλειδώσουν έως τέλος του -22 μειωμένες εισφορές ανάλογα με την κατηγορία στα 39 – 47 ή τα 56 ευρώ.

“Αν είναι σε υψηλή κατηγορία και δεν μπορεί να πληρώσει μπορεί να επιλέξει χαμηλότερη” επισημαίνει ο Δημήτρης Μπούρλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το θέμα απασχολεί το υπουργείο Εργασίας καθώς βασική κυβερνητική επιλογή είναι μειώσεις και όχι αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών.

Την ίδια ώρα σε νέα παράταση έως τέλος Ιουλίου για αποπληρωμή των ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Η σχετική υπουργική απόφαση θα προβλέπει :

* εφάπαξ εξόφληση με επιπλέον έκπτωση 15% λίγες ημέρες πριν το τέλος Ιουλίου, από τέλη Μαΐου που ισχύει έως τώρα

* είτε αποπληρωμή σε 96 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου, από τέλη Ιουνίου σήμερα

“Παράλληλα δρομολογούμε την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουριστικό πακέτο και τα γυμναστήρια έως το τέλος του 2022. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας” σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί μέσω της Επιστρεπτέας, ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν τα 2,3 δισ.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου, Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος