Εύσημα από Ευρωπαίους αξιωματούχους για την ελληνική οικονομία (video)

Τη σταθερή πρόοδο της Ελλάδας την οποία καλούν να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΕSM Κλάους και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Ο Κλάους Ρέκλινγκ υποστηρίζει πως εαν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επιταχυνθεί η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017.

Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει τάχιστα στην ανάπτυξη αν υπάρξει πρόοδος με την δεύτερη αξιολόγηση και το πρόγραμμα παραμείνει εντός τροχιάς τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους δανειστές οι οφειλές του κράτους είναι κατά 3 δισ. ευρώ υψηλότερες, δηλαδή έφθασαν συνολικά στα 8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, έναντι περίπου 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία που εμπεριέχονται στην έκθεση των Θεσμών, η οποία και συζητήθηκε στο τελευταίο EWG, με θέμα την εκταμίευση του συνόλου των 2,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση των Θεσμών, στον τελικό «λογαριασμό», περιλαμβάνονται δύο «αφανείς» πηγές οφειλών: από συντάξεις που δεν έχουν δοθεί και από φόρους που δεν έχουν βεβαιωθεί.
Το πρόσθετο αυτό βάρος για τα κρατικά ταμεία και κατ’ επέκταση της ρευστότητας, προκύπτει από δύο πηγές:
* Από 1,58 δισ. ευρώ μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων (στο τέλος Ιουνίου το ποσό ήταν 1,76 δισ. ευρώ) και:
* Από 1,42 δισ. ευρώ οφειλών του κράτους που συνδέονται με εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Τα «φέσια» προς ιδιώτες έφταναν στα 9,55 δισ. στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με την έκθεση των θεσμών και περιορίστηκαν στα 8,4 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.
Πάντως, τα θεσμικά όργανα αναγνωρίζουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, παρά τη ρευστότητα που τους παρέχεται μέσω του προγράμματος, οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν συσσώρευση καθυστερούμενων οφειλών παραμένουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων του συστήματος Δημόσιας πιστωτικής διαχείρισης.

Πηγή: ΕΡΤ1-Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Γιώργος Συριόπουλος-Ραλλού Αλεξοπούλου-Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος