ΕΦΚΑ: Μαζική συμμετοχική των εργαζόμενων στην απεργία – Συγκέντρωση και πορεία μέχρι τη Βουλή

Μεγάλη η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία στον ΕΦΚΑ με βασικό αίτημα τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης

Από την μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων χαρακτηρίστηκε η σημερινή 24ωρη απεργία στον ΕΦΚΑ με βασικό αίτημα τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Το αίτημα αυτό συσπείρωσε φορείς και οργανώσεις συνταξιούχων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όλοι πρόταξαν την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΕΦΚΑ.

«Αυτή η απεργιακή κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ Χαράλαμπος Λυμπεράς μιλώντας στη συγκέντρωση των απεργών έξω από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ έβαλε κατά του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος όπως είπε «έχει στόχο τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης μέσω της προσληψης manager με υψηλές αμοιβές και την παραχώρηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ σε διαχείριση από Ανώνυμη Εταιρεία».

Οι εργαζόμενοι ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σταθερή μισθολογική αύξηση σε όλους τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και να μην  τοποθετηθούν σε θέσεις ευθύνης Γενικών και Διευθυντών στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, επισήμανε ότι ο ΕΦΚΑ είναι υπόθεση όλων των πολιτών όχι μόνο των εργαζομένων στο φορέα και αναγνώρισε μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος ανέφερε ότι «η προσπάθεια για γρήγορες συντάξεις από τον κύριο Χατζηδάκη οδήγησε σε λάθη που ανέρχονται 30% έως 35% των αποφάσεων που εκδόθηκαν.

Ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι έχουν εκκρεμότητες στις συντάξεις τους ανέφερε ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Δημήτρης Κουμπούρης, ενώ η προκαταβολή των 100 ευρώ για την επικουρική σύνταξη είναι κοροϊδία όταν δεν τις εκδίδουν για 4 και 5 χρόνια.

  • Οι συνταξιούχοι επισήμαναν ακόμη ότι οι συντάξεις επαρκούν μόνο για 15 μέρες επιβίωσης.

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δεσμεύτηκε για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και Χατζηδάκη και την ενίσχυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

  • Με τα αιτήματα των απεργών συντάχθηκαν ΔΣΑ και ΓΣΕΒΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς στην ομιλία του τόνισε ότι ο ΕΦΚΑ είναι υπόθεση όλων. Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας ενώ προσλαμβάνονται στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα με υψηλές αμοιβές. Ταυτόχρονα η κοινωνία φτωχοποιείται σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.

Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών ακολούθησε πορεία προς τα κεντρικό γραφεία του ΕΦΚΑ και τη Βουλή.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κυριαζή, Κατερίνα Γράβου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος