“Εφικτή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με βιώσιμο χρέος”

Καθοριστικό είναι το επόμενο διάστημα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το χρέος, τα πλεονάσματα μετά το 2018 και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον, όπου την Παρασκευή ξεκινά η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ. Η διευθύντρια του Ταμείου, βλέπει εφικτή τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά με προϋποθέσεις αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας του χρέους

Από τα αποτελέσματα της συνόδου, στην οποία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή το ελληνικό ζήτημα με αιχμή τη βιωσιμότητα του χρέους, θα κριθεί και η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.
Και οι δύο πλευρές επιθυμούν επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για το κλείσιμο της συμφωνίας, και στην κατεύθυνση αυτή δεν αποκλείεται η σύγκληση ακόμη και έκτακτου Eurogroup.
Εντός της ημέρας εξάλλου, το ΔΝΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τα στοιχεία αναμένεται να δώσουν θετικό μήνυμα ανάπτυξης, αν και δεν θα έχουν ενσωματώσει τα τελευταία δεδομένα που αναμένονται από την ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή.

Η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε στους δημοσιογράφους, της Leading European Newspapers σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύει «Η Καθημερινή», ότι για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα «αυτό είναι εφικτό αν νομοθετηθούν και εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αν αναδιαρθρωθεί το χρέος προκειμένου να συμβαδίζει με την ανάλυση χρέους. Και για τις μεταρρυθμίσεις έχουμε δει πρόοδο».

Σημειώνει επίσης ότι, «το ύψος της οικονομικής δέσμευσης του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα η σημαντικότερη συνεισφορά του Ταμείου. Είναι περισσότερο η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξείδικευσή μας μετά από τόσα χρόνια που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους».

Για το αν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει χωρίς προηγούμενη αναδιάρθρωση του χρέους η κ. Λαγκάρντ τονίζει: «Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα. Ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την ανάλυσή βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος».

Για την σύγκληση απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο βασίζεται τόσο στο δημοσιονομικό «μονοπάτι» όσο και στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

«Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% είναι λογικό δεδομένου του τι έχει περάσει η ελληνική οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια», πρόσθεσε.

Για την καθυστέρηση του ΔΝΤ -συγκριτικά με τους Ευρωπαίους- να λάβει μια απόφαση για την Ελλάδα, έδωσε την εξήγηση ότι «αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό πλησιάζουμε, η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και αφετέρου θέλουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, και γι’ αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση».

ΠΗΓΗ: «Η Καθημερινή»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος