Δημοσιεύτηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς από τα funds

Δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που ανάβει το «πράσινο φως» στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds, κάνοντας χρήση και των φοροελαφύνσεων που προβλέπονται από τον προηγούμενο νόμο του 2003..

Με την απόφαση που δημοσιεύτηκε, επτά ημέρες μετά την διάσκεψή τους και τρεις εβδομάδες μετά τη σχετική συζήτηση, οι αρεοπαγίτες, με συντριπτική πλειοψηφία (56-9) αποφάνθηκαν ότι θα πρέπει να ισχύσουν συνδυαστικά οι νόμοι του 2003 και του 2015, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds, έχοντας καθεστώς φορολογικής ατέλειας. Μεταξύ άλλων, στην επίμαχη απόφαση σημειώνεται ότι :

«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».Τα εννέα μέλη τα οποία μειοψήφησαν, είναι οι αρεοπαγίτες: Κωστούλα Πρίγγουρη, Ελένη Μπερτσιά, Παρασκευή Τσούμαρη, Παναγιώτης Βενιζελέας, Κωνσταντίνα Νάκου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Ευτύχιος Νικόπουλος, Χρυσούλα Πλατιά και Βαρβάρα Πάπαρη.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος