Διευκρινήσεις Γ.Καρούζου για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Για τα ζητήματα που προκύπτουν με την εμφάνιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την υλοποίηση του προγράμματος ΕΡΓΑΝΗ II μίλησε ο εργατολόγος κ. Γιάννης Καρούζος δίνοντας διευκρινήσεις. Αναλυτικότερα:

  • Το πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, τον Ιούνιο, θα γίνει μία καταγραφή των μορφών εργασίας και των ωραρίων, των αδειών, των απουσιών και των μισθών από τις επιχειρήσεις. Θα ψηφιοποιηθούν, δηλαδή, τα δεδομένα και θα δηλωθούν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ που αποτελεί έναν εκμοντερνισμό του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Στη δεύτερη φάση, θα εφαρμοστεί το σύστημα της ψηφιακής κάρτας στα σουπερμάρκετ και στις τράπεζες. Έτσι, ο εργαζόμενος, ο οποίος θα έχει κατεβάσει μία ειδική εφαρμογή, κατά την είσοδο και την αποχώρησή του στο χώρο εργασίας θα ενεργοποιεί το λεγόμενο «Barcode». Οι πληροφορίες αυτές θα καταγράφονται ταυτόχρονα και στην ψηφιακή συσκευή του εργοδότη αλλά και στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου.
  • Θα υπάρχει τεχνική δυνατότητα να δίνεται ένα χρονικό περιθώριο για ενδεχόμενη καθυστέρηση του εργαζόμενου που δε θα λαμβάνεται ως ώρα άφιξης στην εργασία ύστερα από συμφωνία του εργοδότη.
  • Στον τομέα της τηλεργασίας, προς το παρόν, δε θα γίνει διασύνδεση του συστήματος της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
  • Προβληματικό είναι ακόμη το πεδίο ψηφιοποίησης όσων εργάζονται με ελεύθερο ωράριο εργασίας.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποίησης ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ δεν δημιουργείται ώστε να αυστηροποιήσει τη σύμβαση εργασίας. Η ψηφιοποίηση του χρόνου εργασίας είναι μία απεικόνιση της στιγμής η οποία δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να διεκδικήσει τα δικαιώματα του οποτεδήποτε δεν πληρωθεί σωστά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ