Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό νέων συντάξεων δημοσίου (video)

Τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων του δημοσίου, για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαϊου 2016, προσδιορίζει με σχετική εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας. Αλλαγές έρχονται στην εξαγορά των πλασματικών ετών και στις συντάξεις χηρείας.

Η 13η Μαΐου είναι ορόσημο καθώς από τότε τέθηκε σε ισχύ το νέο ασφαλιστικό, οπότε προβλέπεται ότι η σύνταξη υπολογίζεται για αιτήσεις από την ημερομηνία εκείνη και μετά, με δύο τρόπους. Αρχικά, υπολογίζεται με το παλαιό σύστημα και στη συνέχεια με το νέο. Δηλαδή, εθνική σύνταξη και ανταποδοτική σύνταξη με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία όμως οδηγούν σε μειώσεις 10% – 20% σε σχέση με παλαιό καθεστώς.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, προκύπτει μια προσωπική διαφορά, η οποία αν είναι μικρότερη από 20%, τότε καταργείται, δηλαδή θα είναι μειωμένη και η τελική παροχή. Αν είναι πάνω από 20% καταβάλλεται μειωμένη ανάλογα με το πότε έχει καταθέσει την αίτηση κι αυτό μέχρι το τέλος του 2018. Από το 2019 και μετά δεν υπάρχει προσωπική διαφορά για τις περιπτώσεις αυτές. Παράλληλα, υπάρχει μια αύξηση στο κόστος εξαγοράς πλασματικών χρόνων ασφάλισης το οποίο φθάνει από 6,67% στο 10% και θίγονται κυρίως όσοι έχουν 35 έτη ασφάλισης και πλέον και έχουν υψηλό συντάξιμο μισθό τα τελευταία 15 έτη.

Ταυτόχρονα, στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, διευκρινίζεται και ο τρόπος που θα υπολογίζονται οι συντάξεις χηρείας, όπως αναφέρεται στο αναλυτικό ρεπορτάζ.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος