Κορυφώνονται οι συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με τις Βρυξέλλες να θεωρούν ότι τις επόμενες μέρες θα γεφυρωθούν οι διαφορές, και την Αθήνα να διατηρεί τον σκεπτικισμό της εξαιτίας των ακραίων θέσεων του ΔΝΤ.
“Αγκάθι” παραμένει η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για μετά το 2018, για τα οποία πάντως θα υπάρχει ρήτρα αναίρεσης εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πελονασμάτων. Ωστόσο, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι το συνολικό πακέτο της συμφωνίας αναμένεται να προβλέπει ποσό μικρότερο των 3,6 δισ. ευρώ, και κυρίως θα περιλαμβάνει δύο βασικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, τη διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την εξέταση από την ΕΚΤ της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου εφόσον οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη, κάτι για το οποίο όμως η κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική, ζητώντας αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και σαφές πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας που θα είναι κοινωνικά βιώσιμη.
Μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας συνεχίζονται σήμερα, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε προς τους δανειστές πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί άλλα παιχνίδια στη πλάτη του ελληνικού λαού, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο κ.Τσίπρας κατήγγειλε το ΔΝΤ ότι κωλυσιεργεί και έχει στενόμυαλη λογική, ενώ κάλεσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο να αποθαρρύνει τη διαρκή επιθετικότητα του κ. Σόιμπλε κατά της Ελλάδας. Επίσης, άσκησε σκληρή κριτική και στον αρχηγό της ΝΔ, ενόψει του αυριανού ταξιδιού του στο Βερολίνο, λέγοντας ότι επιδιώκει να δώσει τα διαπιστευτήριά του στον κ. Σόιμπλε.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν βολές κατά του πρωθυπουργού για την πορεία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι θα υπογράψει νέα σκληρά μέτρα.
Εν τω μεταξύ, την προειδοποίηση ότι το 3ο πρόγραμμα θα μπορούσε να καταρρεύσει επειδή το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη συμμετοχή του, απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει κάνει τα μεγαλύτερα βήματα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.
Σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF), ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται επικριτικός προς το Βερολίνο: «Κυρίως στη Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν την γνωρίζουν. Διότι οι Έλληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους. Και χρησιμοποίησαν έναν τόνο -και στις γνώμες οι οποίες δημοσιεύτηκαν- κυρίως στο 2014 και 2015, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν σε καμιά περίπτωση στις ελληνικές προσπάθειες. Είμαι κι εγώ της γνώμης ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο τέλος των προσπαθειών της, αλλά το να ισχυρίζεται κανείς ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα είναι λάθος».
Μετά την στήριξη από τον Μάρτιν Σούλτς, και ο αντικαγκελάριος και ΥΠΕΞ της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επέκρινε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη στάση του, λέγοντας ότι κανείς δεν επιτρέπεται να ξαναπροσπαθήσει να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη. Συντασσόμενος με την πρόσφατη δήλωση της Αγκελα Μέρκελ, πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος