Λυδία λίθο για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας θεωρεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το Ταμείο κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, επιμένοντας στην ψήφιση προληπτικών μέτρων για μετά το 2018, ενδεχόμενο που απορρίπτει η Αθήνα. Τον κίνδυνο που διατρέχει η ενωμένη Ευρώπη, εφόσον η κάθε χώρα ενεργεί με γνώμονα το εθνικό της συμφέρον λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους Θεσμούς να μην θέτουν εξωπραγματικές απαιτήσεις για μέτρα λιτότητας και τονίζει την κρισιμότητα των περιστάσεων για ολόκληρη την Ευρώπη.
«Η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι και ενόψει κρίσιμων εκλογικών διαδικασιών σε σειρά χωρών όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης, σε μία εποχή, μάλιστα, που υπάρχουν ενδείξεις αποσταθεροποίοησης, και όχι το πρόσκαιρο πολιτικό συμφέρον σε κάθε χώρα ξεχωριστά», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς και κατέληξε: «Ελπίζω ότι αυτή η δύσκολη χρονιά θα είναι μία χρονιά διεξόδου από το τέλμα και όχι μία χρονιά έντασης του αδιεξόδου. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα δουλέψουμε, πιστεύοντας ότι αυτό είναι χρήσιμο και απαραίτητο και προς όφελος των λαών μας στην ΕΕ».
Την οριστική απόφαση του ΔΝΤ για το εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό Πρόγραμμα περιμένουν κυβέρνηση και δανειστές, πριν εισέλθουν στην τελική φάση της αξιολόγησης.
Η Ελλάδα επιδιώκει να κλείσει η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, χωρίς νέα μέτρα, την ώρα που οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους εταίρους χαρακτηρίζουν υποχρεωτική την παρουσία του Ταμείου.
«Οι νέες πληρωμές προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ» σημειώνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εμφανίστηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Την ίδια στιγμή, ο ESM δίνει διευκρινίσεις σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα.
On reports on #IMF role in Greece: #ESM MD #Regling is very clear that the #IMF should stay fully engaged in #Greece, also financially
— ESM (@ESM_Press) January 31, 2017
Σχετικά με αναφορές για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ είναι πολύ σαφής ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει πλήρως ενεργό στην Ελλάδα και χρηματοδοτικά.
«Ελπίζω και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σύντομα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Είχαμε μία πολύ θετική συνάντηση στο Eurogroup και με λίγη προσπάθεια μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Με αφορμή δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον κ. Μοσκοβισί να θέτει ζήτημα παραμονής της χώρας μας στο ευρώ, πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η πάγια θέση της Κομισιόν για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έχει αλλάξει.
«Ο Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε εμφατικά τη θέση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη. Ας γνωρίζουν οι «συνήθεις άγνωστοι» ότι η διαστρέβλωση δηλώσεων για μικροκομματικούς λόγους, βλάπτει σοβαρά τη χώρα» σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι.
Αντιπαράθεση με αφορμή δημοσίευμα του Bloomberg
Εστία τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτέλεσε δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή στο Eurogroup όπου ανέφερε πως έχει υλοποιηθεί το 1/3 των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης,
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για «ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και όχι από τα χείλη της αντιπολίτευσης, αλλά από του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος παραδέχεται ότι ουσιαστικά κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, δήθεν διαπραγματεύεται, ενώ αυτά τα οποία ο ίδιος έχει υπογράψει δεν τα έχει εφαρμόσει».
Κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας ανέφεραν πως το 33% με 35% των συμφωνηθέντων έχει υλοποιηθεί, ενώ ένα 40% βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής του. Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν τα «μεγάλα αγκάθια» και η συμφωνία σ’ αυτά τα θέματα θα είναι προϊόν πολιτικής απόφασης, σημειώνουν τονίζοντας πως «η “σαλαμοποίηση” των μέτρων μπορεί να ευνοεί κάποιους, σε καμία περίπτωση, όμως, τη χώρα και τους πολίτες της. Τα προαπαιτούμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως “συγκοινωνούντα δοχεία”, και αυτό κάνει η κυβέρνηση».
Επικριτική η αντιπολίτευση
Σκληρή ήταν για άλλη μία φορά η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
«Αναβιώνουν τα φαντάσματα του παρελθόντος και η τραγική διαπραγμάτευση του 2015 επαναλαμβάνεται τώρα με χειρότερη version» είπε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε «Στήνουν ένα σκηνικό, δήθεν διαπραγμάτευσης, δήθεν υπεράσπισης, των συμφερόντων του ελληνικού λαού, οδηγώντας τον σε τεράστια αδιέξοδα» είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση πως κοροϊδεύει, πως έχει αποτύχει και πως έχει τεράστια ευθύνη.
«Υπάρχουν κάποιες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών αλλά αυτές είναι αποτέλεσμα της κακής διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα. Έτσι έστρωσε, έτσι θα κοιμηθεί» , σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα – συνέταιροι του 3ου μνημονίου, στήνουν σκηνικό εκβιασμού του λαού, προκειμένου να αποδεχθεί τα νέα βάρβαρα μέτρα. Ο λαός έχει μεγάλη εμπειρία για να μην πέσει στην παγίδα «της Σκύλλας ή της Χάρυβδης», σημείωσε το ΚΚΕ.
«Απαιτείται κοινή εθνική γραμμή και μία διαπραγμάτευση για πριν και μετά το 2018. Διαφορετικά, βαδίζουμε προς αβέβαιες εξελίξεις και ξαναπροβάλει ο εφιάλτης του Grexit. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει απεριόριστο χρόνο, πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του» είπε η Ένωση Κεντρώων.
Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος