Δελφοί: Άνοιξε το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό

Η κυκλική οικονομία, ο πολιτισμός, και η προστασία του περιβάλλοντος συναντώνται στους Δελφούς. Στον μυθικό τόπο όπου πριν από 3.500 χρόνια λατρευόταν η θεά της πλάσης, η «Γαία», εγκαινιάστηκε το «π», το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό, φιλοδοξώντας να θέσει ξανά στο επίκεντρο τις διαχρονικές αρχές και αξίες του «Μηδέν ‘Αγαν».

Στο ομορφότερο μπαλκόνι των Δελφών, η Polygreen, εταιρεία ηγέτης στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος ανακατασκεύασε το ιστορικό Τουριστικό Περίπτερο Αγίου Λουκά, το οποίο σχεδίασαν και δημιούργησαν οι κορυφαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες Δημήτρης και Πέτρος Πικιώνης για αυτό τον σκοπό.

Εκεί, από εδώ και πέρα δημιουργείται πλέον ένας δυναμικός χώρος, όπου ο πολιτισμός θα συναντά την φροντίδα για το περιβάλλον, μέσα από ειδικές δράσεις που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό αλλά και στην τοπική κοινωνία.

«Το επιχειρείν για το επιχειρείν δεν έχει νόημα, εάν δεν συνδέεται με την προσφορά στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen.

«Για αυτό και εμπνεόμαστε από το πνεύμα του σπουδαίου Πικιώνη, του πρώτου μεγάλου Έλληνα Οικολόγου, αρχιτέκτονα και ποιητή, αλλά και της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την Φύση και που έθεσε τις βάσεις και τις αρχές για όλες τις σύγχρονες θεωρίες και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης».

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Πολυχρονόπουλος: «Με μεγάλη συγκίνηση, αλλά κυρίως με πλήρη σεβασμό στην αρχική του εικόνα ανακατασκευάσαμε ένα μοναδικό έργο αρχιτεκτονικής, μετατρέποντας το σε ένα χώρο που αναδεικνύει την υψηλή αισθητική και παράλληλα μας εμπνέει μέσα από τη δύναμη της τέχνης να γίνουμε πιο δραστικοί στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος».

«Το γεγονός, ότι αυτός ο χώρος βρίσκεται στους Δελφούς, το καθιστά για εμάς ακόμα πιο σημαντικό, καθώς η φιλοσοφία της Polygreen είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλασσική ελληνική σκέψη που αναδείχθηκε σε αυτό τον τόπο και το δελφικό παράγγελμα «Μηδέν ‘Αγαν», που αποδίδει για εμάς με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της κυκλικότητας», συμπλήρωσε.

Ο νέος χώρος θα λειτουργήσει ως ένα παγκόσμιο κέντρο κυκλικής οικονομίας, στο οποίο θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ημερίδες ή και σεμινάρια με στόχο τη συζήτηση κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων και την ανάδειξη βιώσιμων πρακτικών.

Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί από τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό PCAI (Polygreen Culture and Art Initiative), προκειμένου να φιλοξενήσει καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα εμπνευστούν από το τοπίο και θα δημιουργήσουν έργα σύγχρονης τέχνης, αλλά και εικαστικές εκθέσεις – όλα με κοινό παρονομαστή να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από αυτές τις δράσεις, η Polygreen στοχεύει στη διαμόρφωση μιας νέας συλλογικής συνείδησης και κουλτούρας αναφορικά με το περιβάλλον.

Έμπνευση για το όνομά του αποτέλεσε ο αριθμός π, η πιο διάσημη μαθηματική σταθερά (π=3,14), που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια του κύκλου.

Πρόκειται για τον λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του, δηλαδή ενός κυκλικού στοιχείου προς κάτι γραμμικό. Έτσι, το «π» σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία, αλλά και την έννοια της βιωσιμότητας, καθώς είναι ένας αριθμός που δεν τελειώνει ποτέ. Ένα «αρχίγραμμα» επικοινωνίας με πολλαπλές αναγνώσεις: το «π» του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος, του Πικιώνη και βεβαίως της Polygreen και του PCAI.

  • Το «π» άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό σήμερα Τετάρτη 30 Μαρτίου, με πρώτους προσκεκλημένους του τους κατοίκους των Δελφών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος