Δεύτερη ευκαιρία για τις 100 δόσεις σε όσους έχασαν τη ρύθμιση για τεχνικούς λόγους (video)

Νομοθετική πρωτοβουλία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζει το υπουργείο εργασίας. Η σχετική εγκύκλιος που αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων, έχει σκοπό να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία για να επανενταχθούν στις 100 δόσεις όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση.

Αυτή τη στιγμή παραμένουν σε ρύθμιση μόλις 49.360 οφειλέτες από τους 73.096 που είχαν ενταχθεί τον Αύγουστο, δηλαδή ένας στους δύο ενώ σήμερα, οι οφειλές προς το ΙΚΑ φτάνουν τα 17 δις και οι οφειλές προς το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών στα 12 δις ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος, η νέα ρύθμιση πρόκειται να λάβει υπόψιν τις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών. Εξάλλου, με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεσπίστηκε κοινό μητρώο υπόχρεων φόρου εισοδήματος και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

«Η διασύνδεση των υποχρεώσεων καταβολής εισφορών με το πραγματικό εισόδημα που προκύπτει για κάθε ασφαλισμένο, δηλαδή οι οικονομικές δυνατότητες που θα έχουν, είναι το κριτήριο και για τον προσδιορισμό των οφειλών των παλαιών και της ρύθμισης των χρεών» δήλωσε ο υφυπουργός εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το πρώτο τρίμηνο του 2016, το 38% του συνόλου των οφειλετών (107.078) έχει οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας και το υπόλοιπο 62% (174.169) έως 30.000 ευρώ.

Με δεδομένη την καθίζηση του τζίρου σε πολλές επιχειρήσεις λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών, αρκετοί ήταν οι οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση εξαιτίας και της αλλαγής των επιτοκίων, αλλά και των capital controls.

Το υπουργείο εργασίας προωθεί αλλαγές και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε προ-πτωχευτικό στάδιο, καθώς και για επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο εδώ και πολλές δεκαετίες και εξακολουθούν να εμφανίζουν πολύ μεγάλες οφειλές προς το δημόσιο. Οι τελικές αλλαγές θα καθοριστούν έπειτα από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος