Δανειακή σύμβαση 150 εκ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αντιπλημμυρικά έργα

Δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 150 εκατ. ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, κοντά στο 1%, για αντιπλημμυρικά έργα και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, υπέγραψε η κυβέρνηση.

Το ποσό αυτό, που είναι για την περίοδο 2019- 2023, θα προστεθεί στα 355 εκατ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και θα αφορά σε δέκα έργα στη χώρα, εκ των οποίων τα επτά είναι στην περιφέρεια Αττικής.

Η δανειακή σύμβαση υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα από τον υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της ΕΤΕπ, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Άντριου Μακντάουελ.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ εντός διετίας από σήμερα. Μέγιστος χρόνος αποπληρωμής είναι τα 25 χρόνια, ενώ υπάρχει 7ετής περίοδος χάριτος και η απορρόφηση θα γίνει εντός εξαετίας.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «διαχρονικά η ΕΤΕπ έχει διαδραματίσει ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας». Ανέφερε επίσης, πως «οι επενδύσεις συνιστούν για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο βασικό πυλώνα προκειμένου να επιτευχθεί υψηλός και διατηρήσιμος ρυθμός ανάπτυξης, να δημιουργηθούν νέες, καλές θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος